Fem patienter døde: Sager afsluttes med rekordstore erstatninger

Af: Asger Risom

|

02/11/2024

Skandalen har kostet op mod 40 millioner kroner

Lige nu læser andre også

For sen behandling førte til benamputationer og i nogle tilfælde til døden. Fem patienter mistede livet som følge af manglende rettidig karkirurgisk behandling – en sag, som har udløst stærk kritik fra både politikere, eksperter og patientorganisationer.

Patienterstatningen har nu afgjort de sidste erstatningssager for de benamputerede patienter i Region Midtjylland og konkluderer, at flere af dødsfaldene kunne være undgået, hvis patienterne havde fået den nødvendige behandling i tide. Direktør i Patienterstatningen, Karen Inger Bast, siger:

"Det er selvfølgelig helt forfærdeligt. Og i de sager har de pårørende fået erstatningen. Det må være hårdt for dem at vide, at det her dødsfald kunne være undgået."

Fire af dødsfaldene skete i Region Midtjylland, mens det femte fandt sted i Region Sjælland.
Det skriver DR.

Sabrinas mor blandt de ramte

Sabrina Agerskovs mor døde i en alder af 52 år efter en benamputation, som følge af fejlbehandling i Viborg. Hendes sag har allerede udløst en erstatning, og eksperter har bekræftet, at dødsårsagen var mangelfuld karkirurgisk behandling.

Sabrina Agerskov forklarer, at moderen ønskede en klage over behandlingen:

"Et menneskeliv kan aldrig gøres op i penge. Så selve erstatningen er et lille bitte plaster på et sår, der aldrig heler helt. Det, der betyder noget for os, er at få medhold i klagen. Så har min mor en lille form for retfærdighed."

Hun udtrykker samtidig sin forfærdelse over, at dødsfald kunne ske på grund af manglende kapacitet på de karkirurgiske afdelinger:

"Det er ganske frygteligt. At et pengespørgsmål skal koste menneskeliv. Det er helt grotesk."

Rekordstore erstatninger

Ifølge den endelige opgørelse fra Region Midtjylland har 292 patienter søgt om erstatning i forbindelse med benamputationssagen, hvoraf mere end hver femte har fået medhold. Den gennemsnitlige erstatning har ligget på 300.000 kroner, og samlet set er der udbetalt knap 40 millioner kroner, hvilket gør sagen til en af de dyreste af sin slags.

Karen Inger Bast understreger det alvorlige i situationen:

"Det er jo voldsomt at miste et ben, hvis det kunne være undgået. Det tror jeg, vi alle sammen kan sætte os ind i."

Region Midtjyllands reaktion

Som følge af sagen har Region Midtjylland gennemgået sine procedurer og iværksat en ekstern analyse af karkirurgien, som afslørede, at 47 patienter om året i en femårig periode har fået amputeret ben, fordi de ikke fik rettidig behandling. Regionen har siden investeret omkring 20 millioner kroner i at forbedre området.

Lægefaglig koncerndirektør Thomas Larsen erkender, at der var behov for forbedringer:

"20 procent er et højt tal. Så der er ingen tvivl om, at vi havde et forbedringsarbejde, vi skulle lave."

Regionen gennemgår i øjeblikket de 65 sager, hvor Patienterstatningen har givet medhold, for at sikre læring og forbedring af behandlingen.

Anbefalet til dig