Under Carlsbergs bryggeri i Valby ligger en historisk militær varslingscentral, som gennem 50 år spillede en hemmelig rolle i Danmarks forsvar. Varslingscentralen skulle holde øje med fjendtlige fly og sikre, at lavtflyvende trusler ikke undslap radarsystemerne.
Carlsbergs Valby-bryggeri gemmer på mere end øltønder og bryggeriudstyr. 14 meter under jordens overflade findes nemlig en varslingscentral, der oprindeligt blev etableret som et skjult forsvarsanlæg til brug under krigstid. Fra slutningen af 1930’erne og frem til lukningen i 2004 blev rummet brugt til at overvåge lavtflyvende fjendtlige fly, som radarsystemerne ellers ikke kunne registrere.
Det skriver TV2 Kosmopol.
Varslingscentralens rolle i den kolde krig
Varslingscentralen hos Carlsberg var en af otte i Danmark og spillede en vigtig rolle i Flyverhjemmeværnets arbejde under den kolde krig. Fly, der fløj lavere end 2.000 meter, undslap radaren og udgjorde derfor en alvorlig sikkerhedsrisiko. Det gjorde varslingerne fra disse centrale baser nødvendige, forklarer Keld Anker Petersen, der er kaptajn i Flyverhjemmeværnet og tidligere næstkommanderende på stedet.
”Hvis man var i en skarp situation, var det rigtig vigtigt, at man vidste præcis, hvad det var for nogle fly, der fløj rundt. I nogle tilfælde ville man skyde på hvad som helst nede fra jorden,” fortæller Keld Anker Petersen, der har arbejdet i varslingscentralen siden 1969 og i dag fungerer som guide hos Carlsberg.
Overvågning og trusselsvurdering
Varslingscentralens arbejde bestod i at opfange og spore lavtflyvende fly med hjælp fra op mod 400 vagttårne og direkte radiokontakt til flyvåbnets piloter. Medlemmer af Flyverhjemmeværnet og Luftmeldekorpset holdt konstant udkig fra tårnene og meldte om eventuelle fjendtlige fly til ”plotterne” ved centrale borde i varslingscentralen. ”Luftmelderne, der stod derude, var verdensmestre i flykending og vidste, at hvis det var den og den type, så var den kendt som fjendtlig,” siger Keld Anker Petersen.
Udover at varsle om flytrafik skulle luftmelderne også advare om atom- og kemiske angreb, hvis den kolde krig skulle udvikle sig til direkte konflikt. Ved hjælp af observationer af skyers form efter en eksplosion kunne de bestemme atomvåbens størrelse og risikovurderingen for befolkningen i nærområdet.
Aldrig kaldt til angreb
På trods af den grundige forberedelse blev varslingscentralen dog aldrig kaldt i aktiv handling. Varslingscentralen, som lukkede i 2004, fungerede primært som et øvelsesområde for militæret og Flyverhjemmeværnet. ”Det har faktisk ikke været nødvendigt at give en skarp ordre i min tid,” fortæller Keld Anker Petersen, der mindes travle øvelsesdage med hundredvis af flymeldinger og intens aktivitet.
I takt med udviklingen af moderne radar- og overvågningsteknologi blev varslingscentralerne efterhånden overflødige. I dag kan radarer opfange selv lavtflyvende fly, og varslingscentralerne er ikke længere nødvendige for at sikre Danmarks luftovervågning.
En skjult del af Carlsbergs historie
Selvom varslingcentralen ikke længere er i brug, rummer den en fascinerende historie om Danmarks beredskab under den kolde krig. Keld Anker Petersen fortsætter i dag som guide hos Carlsberg og fører besøgende gennem kælderen, hvor bryggeriets fredelige atmosfære står i skarp kontrast til varslingscentralens krigstidsfunktion.