Fra hofleverandører til større budgetter: Sådan har Kong Frederik ændret kongehuset

Af: Alberte B. C.

|

14/01/2025

Kendte
Foto: F.R.L / Shutterstock.com
Foto: F.R.L / Shutterstock.com
Her er Kong Frederiks første ændringer som konge

Lige nu læser andre også

Det er kun et år siden, Kong Frederik overtog tronen, men allerede nu står det klart, at hans tilgang til kongehusets rolle i Danmark adskiller sig markant fra tidligere regenter.

Med fokus på modernisering og gennemsigtighed har han introduceret en række markante ændringer, som både overrasker og skaber debat. Dette oplyser TV 2.

En af de første ændringer var en revidering af reglerne for gaver.

Fra nu af skal alle gaver modtaget ved officielle arrangementer registreres og offentliggøres, mens private gaver fra venner og familie holdes uden for offentlighedens søgelys.

Ændringen har mødt kritik for manglende gennemsigtighed, da flere af kongehusets venner repræsenterer store virksomheder.

Kong Frederik har også gjort op med den gamle ordning om kongelige protektioner.

Tidligere havde kongefamilien protektioner for 258 organisationer, men dette er nu reduceret til 140, og organisationerne skal søge om fornyelse hvert femte år.

Ifølge historiker Lars Hovbakke Sørensen er dette et skridt mod en mere moderne tilgang, hvor kongehuset undgår at favorisere bestemte aktører.

Slut med kongelige hofleverandører

En af de mere kontroversielle ændringer var beslutningen om at udfase ordningen med kongelige hofleverandører.

Ifølge kongen er det ikke længere tidssvarende, at enkelte virksomheder kan bruge kongehusets blåstempling som en markedsføringsstrategi.

Selvom virksomhederne kan beholde titlen frem til 2029, markerer beslutningen et markant skifte i kongehusets forhold til erhvervslivet.

Et kongeligt løft

Kongehusets økonomi har også fået et løft.

Efter tronskiftet er kongehusets årlige bevilling øget med 17 millioner kroner til i alt 143,8 millioner kroner.

Dette skyldes blandt andet, at kongehuset nu også inkluderer fire børn og en regentpar frem for én regent.

Ændringen har mødt blandede reaktioner, men ifølge Lars Hovbakke Sørensen er stigningen et udtryk for både befolkningens og Folketingets opbakning til kongehuset.

Trods de mange ændringer har Kong Frederik valgt at bevare visse traditioner.

Nytårstalen blev fortsat afsluttet med ordene "Gud bevare Danmark," og lykønskninger til landets 100-årige fortsætter som hidtil.

Kong Frederik markerer sig som en regent, der både ønsker at modernisere og bevare kongehusets betydning i en moderne tid.

Det første år har været præget af forandring, og meget tyder på, at han har flere planer for at bringe kongehuset tættere på danskernes hverdag.

Anbefalet til dig