Coronakrisen kommer: Kære Danmark, husk værdigheden

Kommentar
Husk værdigheden. Foto: Shutterstock
Der er ikke nogen tvivl, coronakrisen kommer. Flere steder i Danmark kommer under pres, men kun én ting definerer, hvordan vi kommer ud på den anden side: Værdigheden.

Lige nu læser andre også

Inden for de næste dage vil antallet af syge stige kraftigt. Der kommer hospitalsindlæggelser, vigtige dele af samfundet kommer under pres og flere virksomheder bliver tvunget til at ændre radikalt på deres hverdag, mange må dreje nøglen om.

Det kommer til at ske, selvom vi alle håber, at vi om 14 dage kan pakke vores karantæneramte familier ud og fortsætte livet som om intet var hændt. Men data fra andre lande indikerer, at karantæner på i hvert fald seks uger og et hospitalsvæsen under massivt pres er den virkelighed, vi skal forberede os på.

Sig tak til personalet i supermarkedet

Det er ingen selvfølge, at butikspersonalet står klar med et smil. Tværtimod er det mennesker som du og jeg, der er bekymrede for hele situationen. Men kasselinjen i supermarkederne er pludselig blevet til en funktion, som er tæt på livsnødvendig. Pludselig ser man, at de jobs, man normalt anser som værende helt almindelige, i krisesituationer forvandler sig til nøglepositioner. 

Når de unge ved kassen knokler med lange køer og sure mennesker, der hamstrer i vilden sky, så tænker de selvfølgelig også på, om det er det værd. Derfor skal vi selvfølgelig anerkende, at der sidder et menneske af kød og blod og gerne vil hjem til sin familie. Slappe af og tænke på noget andet.

Derfor: Sig tak, smil. Vær venlig, selv når tingene spidser til. Alt bliver mindre surt, hvis vi behandler hinanden med værdighed. 

Og lad nu være med at hamstre. Der er nok til os alle, fordi lagrene, lastbilerne og butikkerne er fyldte med personale, der faktisk knokler for at du ikke kommer til at mangle noget. Det eneste DU skal gøre er at udvise en smule respekt over for dem, der lige nu holder gang i de knagende tandhjul.

Hverdagens helte er i sundhedsystemet

Inden længe bliver plejepersonalet på hospitalerne pressede til det yderste. Der kommer massivt overarbejde. Personalet bliver hele tiden disponeret for vira, og de går direkte ind i smittefaren. Det skal vi vise, at vi forstår. Vi skal give dem kredit for at tage det arbejde, som langt størstedelen af danskerne lige nu ikke ville røre med en ildtang. Familier rykker ud i sommerhuse i isolation, men de familier, der har plejepersonale kan ikke tage de familiemedlemmer med, der har pligter i sundhedsvæsnet. Udvis forståelse, hjælp til hvis de familier har brug for børnepasning, madlavning eller andet. De knokler for, at vi kommer godt igennem krisen. Vi kan godt give noget tilbage.

Hvis vi andre hamstrer, skælder ud og mangler forståelse, så bliver det rigtigt svært for de mennesker at opretholde den motivation, som vi alle håber på, at de har gennem den kommende tid. Hvis vi opfører os irrationelt, så kan vi ikke forvente, at de skal knokle for at opretholde det system, som vi håber kommer til at fungere upåklageligt.

Virksomhederne bukker under, men du kan hjælpe

Der er særlige brancher, der er hårdt ramt. De fleste virksomheder i oplevelsesøkonomien er så presset, at mange kommer til at bukke under. Derfor bør du huske på dine stamsteder, hvis du vil være sikker på, at de også er der, når krisen er slut. 

Hvis du ved, at din favoritcafé eller -spisested ikke er polstret med en stor pengekasse, så se om de måske tilbyder take-away. Køb et gavekort, eller køb en kop kaffe via mobilepay, lav kaffen derhjemme og drik den med den samme fornemmelse og nydelse, som hvis du sad nede på dit sted. Når pengene stopper med at skifte hånd, så forlader virksomhederne markedet, folk mister deres arbejde og vi forstærker krisen.

Måske har du ikke råd til at hjælpe, måske spekulerer du også på, om dit job er der efter krisen? Så ræk ud til andre, hjælp hinanden, vis forståelse i situationen, snak sammen. Visse brancher bliver slet ikke berørt, men rejser, koncerter og events aflyses og private aktører bliver berørt. Lad være med at insistere på at gennemføre dine arrangementer, fordi du ikke vil tabe penge. Og se om det virkelig er nødvendigt at få pengene tilbage for billetten, måske kan du godt undvære de 300 kroner. Husk på, at når billetterne refunderes og alle udgifterne er betalt, så er der et helt almindeligt menneske, der står med regningen. 

Udvis forståelse og lad være med at være misundelige på de mennesker, der sendes hjem fra job med løn. De er ligesom dig en brik i dette puslespil, der lige nu kun kan lægges, hvis vi finder vores egen plads og accepterer, at vi skal lægges ved siden af andre. 

Lad være med at bruge krisen til at flytte fokus over på noget, som ikke er vigtigt lige nu

Vi skal igennem en krise. Den krise handler om coronavirus. Den handler ikke om asyl, startsborgerskab, fagforeningsaftaler eller hvem der får løn eller ej. Det handler om mennesker, der bliver presset ud i situationer, som ingen selv ville ønske, de stod i. Med værdiheden kan vi sikre os, at så mange som muligt ikke presses yderligere. At mennesker, der er sat i situationer, som de ikke selv har valgt, ikke bliver presset unødigt. Lad os i stedet række ud i denne situation, sørge for at de ting, der normalt kan være lidt trælse, bliver en anelse lettere og at vi tager det med et smil og bryder stenene ned, så der kun er grus tilbage. 

Vi kan alle sammen kræve at regeringen skal hjælpe alle i Danmark, men det er nemmere, hvis du kigger over på naboen og spørger, om du kan hjælpe med noget. I stedet for at tænke, at det er snyd, at naboen er folkeskolelærer, der nu både får karantæne-'ferie', fri børnepasning og ekstra ferie i sommerferien. Drop misundelserne, vi er lige nu i samme båd.

Følg regeringens anvisninger

Nogen siger regeringen handlede for sent, andre siger de handler overilet. Sandheden er, at de handler. Der udvises mod og stor viljestyrke til at sørge for, at vi kommer igennem krisen.

Tænk på, hvis det var dig, der stod med ansvaret for beslutningerne. Det pres, der lige nu er på vores fremmeste politikere er enormt. Selvom man ikke deler politisk overbevisning med beslutningstagere, så honorér deres indsats. Der informeres, der laves hjælpepakker, der handles. Ud fra deres viden, og den er hele tiden et skridt foran vores. 

Det er egoistisk at tilsidesætte anvisningerne for egen vindings skyld. Husk værdigheden overfor de politikere, der står i orkanens øje. Kunne du tænke dig at være statsminister, sundhedsminister eller erhvervsminister lige nu? Finansminister, skatteminister eller for den sags skyld en hvilken som helst minister. Alle bliver berørt og skal tage vigtige beslutninger, som du måske ikke er enige i. Men du kan stole på, at de i denne situation omgiver sig med landets klogeste mennesker på deres områder, for denne krise er historisk, og deres beslutninger vil blive gransket i eftertiden. 

Måske lærer de noget af denne proces. Hvis vi danskere kan gå forrest i værdighedens navn, så kan det jo være, at Christiansborg følger trop, når krisen er slut. 

Kære Danmark, husk værdigheden.

God weekend.

 

Anbefalet til dig