For 47 år siden fik ægteparret ideen om at åbne Danmarks første genbrugsbutik, hvor indtægterne fra salget af genbrugseffekter blev givet til Folkekirkens Nødhjælps arbejde ude i verden. Genbrugsbutikken eksisterer endnu i dag i Gl. Munkegade 8 og drives stadig af frivillige medarbejdere med forskellig hjælp fra nødhjælpens ansatte. Overskuddet fra denne butik har siden sin åbning sammen med de omkring 120 butikker, det er blevet til i de forløbne 47 år, indbragt en halv milliard kroner til verdens fattigste.
Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtaler i forbindelse med uddelingen af prisen Årets Folkehjælper 2019:
”I Dansk Folkehjælp hylder vi dem, som helt uegennyttigt tager de første skridt mod en bedre verden og sætter sig store fodspor. Ruth og Herluf Andersen er derfor modtager af prisen Årets Folkehjælper 2019. Hvor er det fantastisk, vi i Danmark har mennesker, som i den grad forstår at skabe merværdi for tusindvis af frivillige - og trends der er til gavn for forbruger og miljø, men ikke mindst betyder, at mange foreninger og organisationer har fået mulighed for at hjælpe langt flere”.
En ide blev til kæmpe succes
Et af de helt store og meget betydningsfulde skridt blev taget af ægteparret Ruth og Herluf Andersen tilbage i 1972. Under en rejse til England blev parret inspireret af, hvordan den engelske hjælpeorganisation Oxfam i 1947 gennem salg af brugte effekter skabte overskud til at kunne hjælpe ofrene fra 2. verdenskrig. Ægteparret rejste tilbage til Danmark, og allerede i foråret 1972 kunne de slå dørene op til Danmark første genbrugsbutik.
Hvad ægteparret Ruth og Herluf Andersen måske ikke forudså var, at deres initiativ satte gang i en helt ny og hurtigt voksende trend i Danmark. Salg af genbrugstøj, brugsgenstande og brugte møbler skulle få enorm betydning for det arbejde, humanitære organisationer og foreninger driver. Ruth Andersen er stadig aktiv inden for genbrugsområdet, og er stadig med i butikken i hjertet af Aarhus.
Hun har gennem årene været medvirkende til, at mere end 500 millioner kroner er gået til velgørende formål. Endvidere har ægteparrets første skridt betydet, at der årligt omsættes for over 600 millioner kroner i danske genbrugsbutikker. I dag findes der over tusind genbrugsbutikker i Danmark, hvor anslået mere end 25.000 frivillige arbejder, og for hvem genbrug er en hjertesag.
Om Årets Folkehjælper
Dansk Folkehjælp ønsker med Årets Folkehjælper at hylde en særlig indsats. Formålet med prisen er at sætte fokus på og anerkende det meningsfulde frivillige arbejde, der findes landet over. Frivillige yder en helt uvurderlig indsats.
De er med til skabe nye løsninger på nogle af de udfordringer, vi står overfor, og styrker andre menneskers fremtidsmuligheder. Deres betydning kan ikke understreges nok. Derfor er det, igen i år, tid til at hylde en indsats, der har skabt fundamental forskel.
I forbindelse med kåringen lægges vægt på uegennyttige initiativer, tiltag som udgør en markant støtte til bekæmpelse af ulighed i verden eller udsatte i Danmark og et bidrag til en større frivillig indsats. Det handler om at hylde dem, som tør tage det første skridt for en god sags tjeneste. Hvad end initiativet er lokalt, nationalt eller globalt orienteret.
Årets Folkehjælper tildeles én gang om året til en privatperson(er), forening, organisation, virksomhed, institut, myndighed eller medie, der har gjort en særlig indsats for inden for Dansk Folkehjælps formål. Ud over titel og æren, modtager Årets Folkehjælper en kunstgenstand og et diplom som symbolsk tak for den særlige indsats.
Tidligere prismodtagere:
- 2008 Ekstra Bladet for deres fokus på fattigdom i Danmark igennem en række artikelserier.
- 2009 Foreningen Østifterne for deres indsats og støtte til udbredelsen af førstehjælp.
- 2010 SASO Sydafrika, for deres arbejde med forældreløse børn i Sydafrika.
- 2011 Ægteparret Rikke og Niels Rask for deres indsamling til fordel for julehjælp.
- 2012 Grethe Stief, for hendes støtte til pigers uddannelse i Afghanistan.
- 2013 Foreningen Hus Forbi, for der oplysningsarbejde om hjemløses livsvilkår i Danmark.
- 2014 AE-Rådet, for der oplysningsarbejde om fattigdom i Danmark.
- 2015 Langeland Hjertestarter Forening, for deres arbejde og udvikling af ny teknologi.
- 2016 Folkebevægelsen mod ensomhed, for der arbejde for at bekæmpe ensomhed i
- Danmark.
- 2017 Foreningen Globalt Nyt, for deres arbejde med fakta-baseret oplysning/information om globale forhold.
- 2018 Trygfondens Kystlivredning, for deres arbejde med at højne badesikkerheden i Danmark.