Flere overvægtige bliver kronisk syge end rygere

06/11/2019

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock
Nye tal viser, at overvægt er noget af det der giver flest kronisk sygdom. Sundhedsministeren vil øge indsatsen mod overvægt, og forsøge at forebygge mere.

Mest læste i dag

Vi har altid vidst, at det ikke er sundt at være svært overvægtig, men nu viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, at det står langt værre til, end man hidtil har vidst. Det nye studie viser, at svært overvægtige oftere får kroniske sygdomme end den hidtidige synder rygning. Det skriver Politiken.

I studiet har forskerne har fulgt 56.164 danskere mellem 45 og 67 år fra 2010 til 2018, og inddelt dem i dagligrygere, højt alkoholindtag, fysisk inaktive, usundt kostmønster og svært overvægtige.

”Rygning har den stærkeste sammenhæng med tidlig død, men det overraskede os faktisk, at svær overvægt er den livsstilsfaktor, der har den stærkeste sammenhæng med udviklingen af multisygdom,” siger Stine Schramm der er projektleder bag rapporten.

Tre gange større risiko

Forsøget har vist, at efter otte år så har de svært overvægtige omkring tre gange større risiko for sygdomme end dem der ikke er overvægtige. Det er især sygdomme somtype 2-diabetes, for højt blodtryk, hjerte-kar-sygdom, for højt kolesterol samt knogle- og ledsygdomme.

Når man så på de person som røg til dagligt, så var deres risiko også større, m men kun halvanden gang i forhold til ikke-dagligrygere.

Flere overvægtige

Andelen af rygere går lidt frem og tilbage. Andelen af svært overvægtige er til gengæld stærkt stigende. Mange flere danskere er i dag overvægtige end i 2010, hvor studiet startede. I 2010 var 13,6 procent af danskerne svært overvægtige, men tallet var steget til hele 16,8 procent i 2017.

Rapporten skaber forundring

Det er Danske Regioner, der har bestilt rapporten, og her er man meget overrasket over resultatet af rapporten.

”Det er overraskende for mig, og det er trist læsning, fordi det betyder, at flere kan udvikle sygdomme, og det kan også blive dyrt for samfundet. Derfor kalder det absolut på handling,” udtaler Ulla Astman der er næstformand i Danske Regioner og formand i Region Nordjylland.

Norge inspirerer

Ulla Astman kræver handling og ser til vores naboer i Norge:

”Vi foreslår en ny folkesundhedslov, som man kender det fra Norge. Tanken er, at man skal have forebyggelse tænkt ind hele vejen igennem, når man udvikler nye indsatser,” siger Ulla Astman

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ser også store problemer i udviklingen og støtter idéen om en folkesundhedslov:

”Udviklingen er gået mod et mere polariseret og opdelt samfund. Her er sundhedsvæsenets svar nødt til at blive gentænkt, siger han og tilføjer, at der fremover skal være mere fokus på forebyggelse,” siger Magnus Heunicke.

Anbefalet til dig