Husk kondom: Aalborg er landets næststørste klamydia-højborg

10/09/2018

Helge Rahbek

Pas på hinanden og husk kondom, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Shutterstock.
Aalborg har fået en knap så flatterende andenplads på en ny liste fra Sundhedsstyrelsen, som viser antallet af Klamydia-smittede.

Mest læste i dag

Klamydia er en hæslig sygdom. Ubehandlet klamydia kan blandt andet medføre ufrivillig barnløshed og kroniske underlivssmerter hos kvinder. Heldigvis kan kønssygdommen let forebygges, hvis blot man husker at bruge kondom under sex. Det sætter Sundhedsstyrelsen for øjeblikket fokus på i en ny kampagne.

I samme anledning har styrelsen udgivet en liste, hvor man kan se andelen af klamydia-positive i hver af de danske kommuner. På denne liste har Aalborg fået en knap så flatterende andenplads.

I Aalborg var der nemlig 31,3 tilfælde af klamydia blandt hver 1.000 unge i alderen fra 15-29. Sagt på en anden måde (og med fare for sygdomsgengangere) er det cirka 3% af Aalborgs unge, som det seneste år har haft kønssygdommen helt inde på livet.

Kun overgået af Kolding

Den eneste by som overgår Aalborg på Sundhedsstyrelsens liste er Kolding, som har fået den knap så ærefulde titel som Danmarks klamydia-højborg. Sidste år var 31,6 tilfælde af klamydia blandt hver 1.000 unge i Kolding.

Skal man tage de positive briller på, er der faktisk om et lille fald i antallet af Klamydia-smittede i Aalborg. I 2017 var tallet nemlig helt oppe på 31,6.

Under alle omstændigheder vil vi gerne her på redaktionen viderebringe Sundhedsstyrelsens opfordring om at bruge kondom. Især hvis man dyrker sex med en ny partner. Og især hvis man dyrker sex med en anden aalborgenser.

Vælg i stedet en fra Brønderslev

Spørgsmålet er så naturligvis: Hvem skal man så knalde med, hvis man vil være på den (mere) sikre side, eller insisterer på ubeskyttet sex?

Her er der gode nyheder. Sundhedsstyrelsens liste viser nemlig, at kommunen med de færrest tilfælde af klamydia ligger i umiddelbar nærhed af Aalborg.

Det tager under 30 minutter i bil at komme til Brønderslev, som med 13,0 tilfælde per 1.000 er den kommune med færrest klamydia-tilfælde. Det er altså kun godt og vel 1% af de unge i Brønderslev, som har været udsat for smitten sidste år.

Så hvis man vil være på den sikre side, eller insisterer på ubeskyttet sex, kan det altså være, at man skal spejde mod nord for fremtiden.

 

Anbefalet til dig