Hvad skulle det være: En cappuccino eller en brille? Ny og anderledes brillebutik er åbnet på Nørregade

30/05/2018

Helge Rahbek

Hun er uddannet optiker. Han er uddannet kok. Tilsammen har ægteparret Helle Hein og Thomas Walbom skabt en ny og ganske anderledes butik på Strøget i Vejle: En brillebutik/kaffebar.

Mest læste i dag

Folk der har vinduesshoppet på Nørregade den seneste tid, er blevet mødt et mærkeligt syn, der kunne få dem til at tvivle på egne øjne. På adressen Nørregade 9A er butikken Helle Hein åbnet for nyligt, og her kan man både nyde en kop kaffe, og få sig nogle nye briller.

Indenfor ligner butikken ikke en klassisk optiker. Skranken er af ældre dato og af massive planker, på gulvet står en gyngehest og på førstesalen skuer butikshunden Luna ned på kunderne. ”Det er helt bevidst. Optikere er tit meget kliniske. Vi vil gerne have at folk føler, at de kommer på besøg her hos os,” forklarer Thomas Walbom.

Thomas Walbom er 47 år og Helle Hein er 56 år. De mødtes for otte år siden da Thomas Walbom skulle levere mad til en reception hos den optiker, hvor Helle Hein dengang arbejdede. Siden kom hunden Luna til.

Han er uddannet kok, og har i tidernes morgen arbejdet sammen med Jamie Oliver i London, men her i butikken er han barista. Det vil sige at han står for kaffebrygning og servering – men han kan også godt vise brillestel frem. Det er dog hans hustru, Helle Hein, som har ekspertise indenfor optikken.  

Er lige blevet bedsteforældre

Helle Hein har arbejdet som optiker i mere end 30 år. De seneste år har hun været chefoptiker i Thiele i Bryggen, men samtidig har tanken om at starte egen butik spøget i hendes baghoved. ”De store kæder er meget styret af koncepter, som er lavet af nogle akademikere på hovedkontoret, som aldrig selv har stået i butikken, og det er svært at lave om på sådanne koncepter,” forklarer hun og uddyber: ”For mig er det vigtigt at have en god og hyggelig dialog, og finde lige netop dét brillestel, som passer til den enkelte.”

Birgit Basballe er på udkik efter et par nye briller, og Helle Hein hjælper hende på rette vej. "Det er et suverænt sted, hvis man elsker kaffe og elsker briller," siger Birgit Basballe, da hun er på vej ud ad butikken.

Fra ægteparret fik idéen, og indtil de valgte at udføre den, gik der ikke lang tid. ”Vi er ikke helt unge mere, vi er lige blevet bedsteforældre, og hvis det skulle være, skulle det være nu,” fortæller Thomas Walbom. Derfor slog parret da også hurtigt til, da de opdagede at lokalerne på Nørregade stod ledige.

Nabobutikken er Synoptik og lidt længere nede ad strøggaden ligger Profil Optik, men parret fortæller at naboerne har taget godt imod dem. ”Vi har lagt os i et minefelt, men jeg tror, at det er til gavn for os alle. Som regel ligger der også tre bilforhandlere ved siden af hinanden, og vi har noget andet at tilbyde,” siger Thomas Walbom.

God kaffe og fede briller

Butikken adskiller sig fra konkurrenterne på andre måder end indretningen. Helle Hein har håndplukket særlige brillestel, så det er et anderledes udvalg af briller, der kan findes i butikken. ”Blandt optikere har man i mange år fokuseret meget på pris. Vi har også de billige brillestel, men kvalitet er vigtigt,” fortæller Helle Hein, før husbonden supplerer: ”Vi vil gerne servere en god kaffe, og sælge fede briller. Det skal passe sammen.”

"Går det galt, så skal vi ud og samle flasker. Det er et sats uden sikkerhedsnet, men selv hvis det går galt, så synes vi det er vigtigt, at vi i det mindste prøvede og, at vi ikke sidder om ti år og siger "Det skulle vi have gjort." Selvfølgelig er det en skræmmende tanke, men det er jo ikke verdens undergang," siger Thomas Walbom

Det første synet møder, når man træder ind i butikken, er de bløde møbler og barstolene ved skranken. Selvom omsætningen primært skal skaffes fra salg af briller, er det da også meningen, at kaffebaren skal kunne køre rundt af sig selv. ”Du kan sagtens komme ind og drikke en kop kaffe, eller bare bestille en kaffe to go,” forklarer Thomas Walbom og tilføjer: ”Du kan godt få kaffe hos andre optikere, men så kommer den fra en termokande i hjørnet. Jeg tror det er første gang nogensinde, at man har lavet en brillebutik sammen med en kaffebar.”

Tiden må vise om den nye butik bliver en succes, men parret er fortrøstningsfulde. ”Vi synes at vi er kommet i mål med vores idéer, og så må vi jo se, om folk tager godt imod dem,” siger Helle Hein.

Anbefalet til dig