Natteblindhed kan opleves forskelligt fra person til person, og der kan være stor forskel på hvilke symptomer, der udvikles og i hvor høj grad, de hæmmer vores nattesyn. Symptomer på natteblindhed omfatter blandt andet udfordringer med at se kontraster og detaljer i mørket, indskrænkning af synsfeltet, så det er sværere at se personer i vejkanten og lysoverfølsomhed overfor modkørende bilisters forlygter. De meget forskelligartede symptomer, kan gøre det svært at vurdere, om man lider af natteblindhed eller ej, men nu kan du nemt tage en natteblindhedstest, der giver en indikation af, om dit nattesyn er nedsat, så du kan tage dine forholdsregler, hvis du er natteblind og færdes i mørket.
Hvad er natteblindhed?
Begrebet ’natteblindhed’ dækker både over den sjældne øjensygdom, natteblindhed (Retinitis Pigmentosa), men beskriver også i daglig tale de udfordringer, man kan opleve med nattesynet, når synscellerne i vores øjne justeres efter en ændring i lysforholdene (også kaldet mørkeblindhed).
At opleve mørkeblindhed er faktisk mere normalt, end du måske tror. Rigtig mange danskere oplever nemlig utryghed i trafikken efter mørkets frembrud, fordi de føler sig blændet af modkørende bilister og har svært ved at orientere sig i trafikken og se cyklister i vejkanten. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sit syn.
Oplever du udfordringer med at se cyklister og fodgængere i vejkanten eller ved at læse skilte og se afmærkningerne på kørebanen, kan det være tegn på mørkeblindhed eller natteblindhed. Lysoverfølsomhed og nedsat farve- og kontrastsyn kan også være tegn på udfordringer ved nattekørsel.
Vær opmærksom på synsudfordringer i mørket
Hvis du er i tvivl om, om du oplever mørkeblindhed eller natteblindhed, er det vigtigt, at du får det undersøgt af en optiker eller øjenlæge. Ved en synstest i simuleret mørke, kan en fagperson måle dit nattesyn og vejlede dig i, om der er en mulighed for at lindre eller korrigere for dine symptomer.
Det kan være farligt for dig selv og andre trafikanter, hvis du som natteblind kører bil efter mørkets frembrud. Det dårlige nattesyn kan forlænge din reaktionstid, og det er vigtigt at kunne reagere hurtigt bag rattet, for at du kan føle dig tryg og sikker i trafikken. I sjældne og meget alvorlige tilfælde af natteblindhed kan synsfeltet blive indskrænket så markant, at synskravet til kørekortet ikke opfyldes. I de fleste tilfælde kan natteblinde heldigvis bevare kørekortet, hvis kørslen udelukkende begrænses til dagtimerne.
Tag dine forholdsregler
Jo tidligere du opdager, at du har synsudfordringer i mørke, jo bedre muligheder har du for at reagere, så du trygt kan færdes i trafikken efter mørkets frembrud.
Er det længe siden, du har fået lavet en synstest, bør du overveje, om det er ved at være tid til at kigge forbi din lokale optiker igen. Er du nærsynet, vil dine synsudfordringer nemlig være mere udpræget i mørke, og så kan et par nye briller eller kontaktlinser med en styrke tilpasset dit syn være løsningen på dine synsudfordringer i mørket.
Briller til kørsel i mørke kan for mange bilister også give et skarpere nattesyn. Er du på udkig efter briller til natkørsel, bør du dog holde dig fra gule brilleglas, da det farvede glas filtrerer for meget lys ude, så dit nattesyn forværres yderligere. Der er gode transparente brilleglas til natkørsel på markedet, der dæmper følelsen af blændinger, skærper farve- og kontrastsyn og letter hurtige fokusskift mellem vej og instrumentbræt, så de fleste bilister oplever at få mindre anstrengte øjne ved kørsel i mørke.
Vær også opmærksom på, at dit syn ændrer sig hele tiden. Derfor er det en god idé at få tjekket dit syn jævnligt og være opmærksom på, om dit syn ændrer sig, så du trygt kan sætte dig bag rattet efter mørkets frembrud.