I næste uge kontrollerer politiet skolevejene

Af: Helge Rahbek

|

04/01/2019

Fra på mandag og ugen ud vil politiet sætte ind med kontrol på skolevejene. Politiet vil blandt andet stoppe bilister, der kører for stærkt, men også cyklister uden lys på.

Lige nu læser andre også

Vintermørket er stadig over os, og det kan gøre det ekstra svært at se hinanden i trafikken. I den kommende uge (fra mandag den 7. til fredag den 11. januar) vil politikredsene sætte fokus på sikkerheden på skolevejene, hvor der vil være ekstra kontrol. Således også her i Vejle.

Da politiet lavede en lignende indsats i forbindelse med skolestarten efter sommerferien, opdagede de 477 lovovertrædelser på skolevejene i Vejle Kommune. 406 af disse forseelser skyldtes for høj fart. 19 personer anvendte deres mobiltelefon, otte voksne var ikke iført sele og ni børn var ikke fastspændt.

"Det er et problem, at så mange kører for hurtigt, da det kan være svært for børn at vurdere, om de kan nå over vejen, hvis de ikke ved, hvor hurtigt bilerne kører," siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Husk lys på cyklen

Foruden at stoppe de lidt for hurtige bilister, har politiet også fokus på cyklister, der kører uden lys. I mørket på skolevejene kan de være ekstra svære at se i det trafikkaos, der ofte er omkring mange skoler.

"For mange bilister kan det være svært at se cyklisterne i mørket, hvis de kører uden lys. Derfor opfordrer vi alle forældre til at tjekke, om der er cykellygter på børnenes cykler, og om lyset virker på både deres egne og børnenes cykler," siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan man se, hvor stor en forskel det gør, om man har lys på cyklen og reflekser på tøjet. 

Fordi mor og far siger det

Samtidig med politiets kontrol på skolevejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i de her uger kampagnen "Teenager i trafikken."

Formålet er at sætte fokus på de 13-16-årige, som er de skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken. Tal fra Vejdirektoratet viser, at ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige. 

I TV kan man i de kommende uger se en kampagnefilm, der opfordrer flere forældre til at blande sig, hvis deres teenager cykler uden hjelm, er uopmærksom eller for eksempel kører uden lys på cyklen. På Facebook vil kampagnen desuden klæde forældrene på med mere viden om unges adfærd i trafikken, og den vil også give forældrene fif til, hvordan de kan gribe ind.

"Selv om en del teenagere formentlig ser ud som om, de ikke orker at høre efter, hvad mor og far siger, så ved vi fra undersøgelser, at det nytter noget, når forældre blander sig i deres børns adfærd i trafikken. Mange børn og teenagere ændrer vaner, hvis de ved, at forældrene holder øje med og stiller krav om, at børnene skal køre forsvarligt i trafikken," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

 

Anbefalet til dig