Japansk kunstner på besøg får inspiration fra Vejlefjordbroen, Bølgen og bagerens dagmartærter

Af: Helge Rahbek

|

25/05/2018

Den japanske grafiker Rei Matsushima er på et månedlangt besøg i Vejle for at arbejde sammen med lokale kunstnere. Man kan også møde hende ude i byen, hvor hun retter det kunstneriske øje og kameraet mod alt, der kan inspirere hende.

Lige nu læser andre også

Rei Matsushima er indtil 18. juni Artist In Residence på Grafisk Værksted Vejle. Den japanske kunstner ankom i fredags til Vejle, og da Vejle24 fik fat i hende, havde hun allerede fået det første indtryk af byen.

”Mine værker og praksis er meget påvirket af mine omgivelser, som både er betydelige og ikke-væsentlige, for eksempel små begivenheder i mit daglige liv. Når der sker noget, tænker jeg på, om det minder om andre fænomener og forbinder forskellige historier,” siger Rei Matsushima.

Dagmartærter, Bølgen og broen

Vejle, dens omgivelser og liv oplever Rei Matsushima naturligvis primært visuelt. Hun tager billeder med sit kamera, men det bliver til endnu flere mentale billeder. Derudover får hun en del af byens historie og kultur fortalt af værtsparret på det Bed and Breakfast, hvor hun bor. ”Jeg synes, at det er vigtigt at kende Vejle bys historie og miljø, da det får indflydelse på mit kunstneriske udtryk, når jeg laver kunst efter inspiration fra byen,” forklarer hun

Hendes blik er hidtil faldet på alt fra dagmartærter hos bageren til Bølgens arkitektur – og så indgår Vejlefjordbroen allerede i et værk, som Rei Matsushima arbejder på.

Rei Matsushima beskriver sig selv som en visuel kunstner. Hun udtrykker sig grafisk, men arbejder også med video, tegning og installationer.

Gensidig inspiration

Det er Grafisk Værksted der sammen med repræsentanter fra Vejle Kunstmuseum og Vejle Billedkunstråd har inviteret den japanske grafiker, som blev udvalgt blandt 24 ansøgere med 19 forskellige nationaliteter.

Valget faldt på Rei Matsushima, da hun er en meget spændende og faglig stærk funderet grafiker, fortæller formanden for Grafisk Værksted Vejle, Helle Kock, der sidder i udvælgelsesjuryen. Formålet med residence-kunstnere at finde gensidig inspiration gennem et tæt kunstnerisk samarbejde og debatter om teknikker og kunstpraksis generelt.

En svær og forsinket start

Rei Matsushima er født og opvokset i Tokyo. Hun fortæller, at hun som otte-årig vandt en pris i skolen for et maleri, hun havde lavet. Hun blev naturligvis glad for anerkendelsen, men det lå ikke i kortene, at hun skulle blive en visuel kunstner.

Efter grundskolen tog hun en BA i international økonomi på Chuo University, hvorefter hun fik arbejde i en større virksomhed, men da hun mødte en jævnaldrende, der var blevet optaget på kunststudiet på et engelsk universitet, tændte det en gnist i Rei Matsushima.

Hun besluttede, at uanset hvad det måtte koste, så ville hun også udleve sin drøm om et liv med kunst. Hendes far var absolut imod dette, da kunst som akademisk studie ikke har høj anseelse i Japan. Efterhånden som hun er blevet dygtigere og dygtigere har faderen dog nu helt ændret synspunkt, og støtter sin datter.

Rei Matsushima opgav sin forretningsmæssige karriere, for at hun kunne forfølge sin drøm. Hun studerede ved Academy of Fine Arts i Prag, inden hun påbegyndte sin akademiske uddannelse som kunster. Først tog hun sin BA med First Class Honours fra Middlesex University, og senere blev det en MA fra Royal College of Art i London.

Kunstner og formidler – koste hvad det ville

Gennem årene har Rei Matsushima udstillet mange steder i Europa. I øjeblikket har hun en soloudstilling i Berlin.

Foruden at søge uddannelse for at kunne udtrykke sig gennem kunsten, er Rei Matsushima også optaget af at formidle kunst. Det gør hun blandt andet som gæstelærer, ligesom hun har afholdt workshops og Artist Talks.

På Vejle Kunstmuseum den 8. juni kl. 16 kan man opleve Rei Matsushima formidle sin kunst til Artist Talk. Fra d. 16. juni kan nogle af hendes værker desuden ses på Grafisk Værksteds sommerudstilling ”Kontrast” i Vejle Kunstforening.

Anbefalet til dig