I 2017 fik et lesbisk par sammen et barn med hjælp fra en sæddoner. Den ene kvinde var gravid med barnet og dermed biologisk beslægtet, mens den anden kvinde blev registreret som forælder til barnet. Nu er parret gået fra hinanden, og den kvinde der ikke er biologisk beslægtet med barnet, ønsker at trække sig som mor. Det skriver TV2.
Ingen forskel på biologisk og ikke biologisk forælder
To kvinder, der sammen har valgt at få et barn med hjælp fra en sæddoner, er blevet afvist i retten, da de ønskede, at den kvinde der ikke var biologisk beslægtet med barnet blev slettet som mor.
Retten fastlog dog, at det er lige meget, om du er biologisk forælder, så længe du er skrevet på som forælder. Du får ved en sådan konstellation de samme rettigheder som en far. Og du kan ikke bare trække dig som forælder til barnet. Når du har skrevet under på erklæring om moderskab er det bindende.
Begge mødre ønsker det samme
Selvom begge mødre har samme ønske, så er der ikke tvivl om dommen, og mødrene er blevet afvist af hele tre retsinstanser. Det er den første sag med denne præmis. Og sagen var først igennem by- og landsretten og senest blev dommen stadfæstet i Højesteret, der afgjorde at kvindes erklæring om at være mor til barnet var bindende.
Ingen kontakt med barn
Allerede inden den biologiske mor blev befrugtet registrerede den anden mor sig som forælder til barnet, og ifølge retten har hun så de samme rettigheder som en far. Men kort efter fødslen på barnet, som var en dreng, gik de to kvinder fra hinanden, og det var i den forbindelse, at de gerne vil have den ene mor taget af som forælder.
De sendte derfor en indsigelse til Statsforvaltningen, som afviste sagen af to omgange, selvom den anden kvinde ikke have nogen kontakt med barnet længere.
I afgørelsen blev der lagt vægt på, at et barn så vidt muligt skal have to forældre. Det skriver TV2.