Landbrug og gartnerier kan gratis få vurderet fordele ved at omlægge til økologi

Af: Helge Rahbek

|

13/02/2019

Odense Kommune vil gerne være grøn og forbrugerne efterspørger i stigende grad økologiske varer. Det kommer derfor som en økologisk appelsin i turbanen, at alle konventionelle landbrug og gartnerier med fødevareproduktion i Odense Kommune nu tilbydes et gratis omlægningstjek.

Lige nu læser andre også

I samarbejde med Odense Kommune retter Økologisk Landbrug i løbet af foråret direkte kontakt til de enkelte landmænd og gartnere, der ikke allerede har omlagt til økologi.

Behov for større økologisk produktion af fødevarer

Danskerne har verdensrekorden i forbrug af økologiske fødevarer. Vi spiser i gennemsnit 14% økologisk. Der er tilmed en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer. Faktisk kan man tale om en mangelsituation på en række økologiske råvarer, selv om et rekordantal konventionelle landmænd omlagde til økologi i 2018.

Et kig på Landbrugsstyrelsens hjemmeside afslører, at produktionen af økologiske fødevarer procentvis kun i ringe grad sker i Odense Kommune.

Det er for at skubbe på udviklingen, at Økologisk Landsforening nu tilbyder et gratis omlægningstjek, som man håber, der vil være stor interesse for.

”Der er et akut behov for mere dansk øko-frugt og grønt. Samtidig er der brug for producenter af økologisk foder til de mange gårde med dyr, der lige nu er i gang med omlægning til økologi,” siger Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Fra politisk side er der opbakning fra by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), der siger:

”Odense vil gerne være en grøn storby, og det betyder fokus på blandt andet miljø og bæredygtig udvikling. Det kan for eksempel dreje sig om lokale bæredygtige produkter til den voksende efterspørgsel, og hvis nogen landmænd eller gartnere kan få gavn af tilbuddet fra Økologisk Landsforening og blive klogere på, om de vil omlægge deres produktion via et frivilligt omlægningstjek er det positivt.”

Hvad er et omlægningstjek?

I forbindelse med et økologisk omlægningstjek får landmanden eller gartneren besøg af en landsbrugsfaglig økologikonsulent. Sammen gennemgår de gårdens eller gartneriets potentiale i en økologisk version - både i forhold til produktionsforhold og muligheder for afsætning.

”Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden eller gartneren et bedre overblik over, hvad økologi er for en størrelse, og om han eller hun kan se sig selv og sin bedrift i det. Det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af en omlægning til økologi. Producerer man i naturfølsomme områder, er det desuden ofte lettere at få økologisk jordbrug uden pesticider og kunstgødning til at gå hånd i hånd med diverse miljøkrav,” siger Jens Peter Hermansen.

Omlægningstjekkene kommer til at foregå hen over det tidlige forår, så omlægningen allerede kan finde sted i 2019.

Anbefalet til dig