Livvagter indsat langs fjorden - beskytter babyfisk i alle døgnets lyse timer

En af fjordens nye livvagter fremviser en af de drager, der skal hjælpe til med at holde skarven væk fra de fynske vandløb. Foto: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune
Nu sættes der livvagter ind, som skal beskytte fjordens nye beboere mod de tusindvis af rovfugle, der slikker sig om næbet ved udsigt til at fange sig en lille havørred.

Mest læste i dag

De fynske åer og vandløb er netop blevet 500.000 nye fisk rigere. Det er den årlige udsætning af smolt – fiskeyngel – der netop i disse uger sættes ud til glæde og gavn for de mange udenlandske og lokale lystfiskere der forsøger at fange havørreder på Fyn.

Men de små havørreder er også oplagte mål for de tusindvis af skarver, der findes på Fyn. Skarverne sætter nemlig stor pris på en mundfuld lille havørred, når den er sat ud i en å, og inden den er svømmet ud i farvandet omkring Fyn.

Men i år forsøger Svendborg Sportsfiskerforening, Havørred Fyn og Svendborg Kommune at hindre skarvenes adgang til let måltid. Sammen med en række andre fynske lystfiskerforeninger har vi dannet Smoltvagterne, som passer på de små fisk rundt omkring på Fyn.

"De har valgt at sætte vagter ud de første to-tre dage for på den måde at skræmme skarverne væk. Vagterne holder vagt fra solopgang og til solnedgang. Ser de nogle skarver sørger de for at larme og bevæge os, så skarverne forsvinder igen, og de små fisk kan leve uforstyrret og vokse op til lækre havørreder," fortæller Preben Sørensen, formand for Svendborg Sportsfiskerforening, der selv skal ud som vagt ved Syltemaen Å ved Ballen.

Indsatsen mod rovfugle følges i hele landet

Udover at patruljere med vagter ved de sydfynske vandløb, hvor Fyns Laksefisk har sat 21.000 stykker smolt ud, sættes også nogle skræmme-drager op, der bevæger sig i vinden og skræmmer skarverne væk.

Biolog Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune, har store forventninger til ”skræmme-kampagnen” mod skarverne.

"Problemerne med skarven kendes af alle lystfiskere.  Derfor er det initiativ vi har taget på Fyn den rette vej fremad. Og følges med stor interesse i resten af landet. Især her på Sydfyn har vi store problemer med skarver, fordi vi har en af Danmarks største skarv-kolonier ved Brændegaard Sø ved Vester Åby," siger han.

 

LÆS OGSÅ: Fjorden får 70.000 nye beboere i april
 

Det er ikke lang tid siden, at de tusindvis af havørreder blev sat ud. Nu sætter en række aktører livvagter ind, der kan sikre fiskenes overlevelse. Foto: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune

 

Anbefalet til dig