Midtjyske feriebilister gambler med sikkerheden: Sætter sig trætte bag rattet

Kort & Godt
Det kan være farligt, hvis man sætter sig bag rattet, imens man stadigvæk er træt. Det er midtjyderne desværre dygtige til. Foto: YouGov
En ny undersøgelse foretaget af YouGov for GF Forsikrings fond viser, at 1 ud af 10 danske kør selv-turister har gamblet med trafiksikkerheden, fordi de ikke var udhvilede nok til turen. Derfor opfordres årets feriebilister fra region Midtjylland til at følge få enkle træthedsråd, inden de sætter sig bag rattet.

Lige nu læser andre også

Ferieadrenalinen og forventningens glæde suser i kroppen, men træthed er en almindelig og farlig passager, når man længes efter at nå hurtigt og problemfrit frem til sin destination. En ny undersøgelse om danskernes kør-selv-ferier foretaget af YouGov for GF Fonden peger bl.a. på, at mere end hver femte planlægger at køre tidligt om morgenen mellem kl. 3 og 5, hvor risikoen for træthedsulykker ifølge trafikanalyser er størst, fordi kroppens døgnrytme registrerer, at det er nat.

"Skal man på kør-selv-ferie, så planlægger mange midtjyder sikkert rejsen ud fra et hensyn til myldretid ved Hamborg, som man gerne vil undgå og forventet ankomst til destinationen," siger Alice Lundager fra det kundeejede forsikringsselskab, GF Forsikring, der har kontorer i bl.a. Horsens og Silkeborg.

Trafikanalyser viser også, at risikoen for ulykker er størst, når man har sovet i mindre end 6 timer eller har været vågen i mere end 16 timer. Ikke desto mindre viser undersøgelsen fra GF Fonden, at nogle af de danske kør selv-turister ikke accepterer kroppens fysiologi og behov og dermed udsætter både sig selv om andre for fare. I 10 procent af feriebilerne havde føreren nemlig ikke sovet tilstrækkeligt, inden han eller hun satte sig bag rattet på enten udrejsen eller hjemrejsen.

Midtjyderne er dårligere end gennemsnittet 

Kører du i bil i mere end otte timer helt uden pause, så bliver ulykkesrisikoen ifølge trafikanalyser fordoblet. GF Fondens undersøgelse viser, at 8 procent planlægger, at det er den samme chauffør, der skal køre så meget på vej til næste ferie. Planlægningen står desværre i kontrast til realiteterne, for undersøgelsen viser også, at 17 procent af kør-selv-turisterne på den seneste ferie rent faktisk lod den samme chauffør køre i mere end otte timer eller lod den samme chauffør køre hele vejen.

Midtjyderne markerer sig dog negativt, for 21 procent af de midtjyske kør-selv-turister lod på den seneste ferie den samme chauffør køre i mere end otte timer eller lod den samme chauffør køre hele vejen.

"Vil man give sig selv den bedste tur, så er det en god idé at skifte chauffør undervejs på turen, hvis det kan lade sig gøre. Undersøgelsen peger heldigvis på, at næsten halvdelen skifter chauffør minimum hver 3.-5. time. En frisk chauffør er den bedste kombination med den tunge ferietrafik," siger Alice Lundager.

Overnatninger på vej til ferien

Derfor er det også godt, at 2 ud af 3 af kør-selv-turisterne faktisk vælger at tage en overnatning på vej på ferie. På hjemrejsen falder tallet dog til ca. hver anden.

- Når man overnatter undervejs på rejsen, så får man ro og hvile fra trafikken. Der er sikkert flere, der overnatter på vejen ud, da de ikke vil bruge første dag på at sove ud. På vej hjem så vil mange af kør-selv-turisterne formentligt bare hjem til det velkendte., slutter Alice Lundager fra GF Forsikring i Horsens og Silkeborg.

Vågen på vejen – tre gode ferieråd:

  1. Kør gerne tidligt, men følg kroppens døgnrytme og kør ikke for tidligt. Risikoen for ulykker er stor mellem kl. 3 og 5, hvor kroppen fortæller, at det er nat.
  2. Skift chauffør undervejs – gerne hver 3.-5. time, og hold ofte pause. Kører man mere end 8 timer i stræk helt uden pauser fordobles risikoen for ulykke.
  3. Vær udhvilet, og sørg for at få sovet mindst 6 timer, inden turen starter. Overvej gerne en overnatning til og fra destinationen.

Anbefalet til dig