Nu er kontroversielle løbehjul også på vej til Aalborg

02/08/2019

Christian Granhøj Skouboe

Aalborg ser ud til at blive den femte by i Danmark, hvor el-løbehjulene gør deres indtog. Foto: Shutterstock
Kommunen forhandler i øjeblikket med leverandører, så Aalborg potentielt kan blive det femte sted i Danmark, hvor man kan tage el-løbehjul rundt i bybilledet.

Mest læste i dag

Efterhånden findes der el-løbehjul på gader og stræder verden over. Ikke mindst i Danmark, hvor indbyggerne i København, Odense, Aarhus og Vejle allerede har stiftet bekendtskab med det kontroversielle køretøj. Mange er vilde med den nemme og fleksible måde at komme rundt i byerne på, men der har også været markante stemmer i medierne, som har kritiseret løbehjuleene for at være farlige at køre på og sætte trafiksikkerheden generelt over styr. Nu tyder det på, at løbehjulene er på vej til Aalborg. 

Det fortæller mediet Migogaalborg.dk, som har talt med byens stadsingeniør, Svend Erik Pedersen, som bekræftet, at kommunen forhandler med potentielle leverandører af løbehjulene. 

I de fleste andre danske byer er det svenske Voi, som har leveret køretøjerne. De står også bag den app, som brugerne downloader og kan bruge til at låse løbehjulene op. Normalt betaler man både et beløb for at leje selve hjulet og en mindre pris per minut. 

Færdselsregler gælder også på løbehjul

I den første tid med el-løbehjul i Danmark har pressen været præget af en blanding af en del historier om brud på Færdselsloven. Det virker nemlig til, at mange i deres begejstring over det sjove transportmiddel glemmer, at færdselsreglerne også gælder for løbehjul. Heldigvis har Rådet for Sikker Trafik en oversigt over de gældende regler. De er:

  • Du skal være fyldt 15 år (Nogle udlejningsfirmaer kræver 18 år). 
  • Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning..
  • Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
  • Du skal give tegn ved sving og stop.
  • Der må kun være én person på løbehjulet.
  • Du skal køre med lys på hele døgnet.
  • Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
  • Børn under 15 år må kun køre på elektrisk løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder er der dog ikke krav om, at børn på elektrisk løbehjul skal være sammen med en voksen.

Anbefalet til dig