Ny forskning viser: Din hund bliver stresset af skældud

12/11/2019

Nanna Christina Smidt

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto og ikke en stresset hund.
Ny forskning viser, at din hund kan få stress ved, at du råber ad den. Derfor skal man belønne frem for at skælde ud.

Mest læste i dag

Råb og skældud er aldrig rart. Man hadede det som barn, og din hund har måske blevet unødvendigt stresset af det. Forskellen er, at den ikke kan sige fra. Ny forskning viser, at kan skade dens mentale helbred.

Hæv ikke stemmen

Ofte råbere ejere af deres ulydigdige hunde. Og er du en af dem, der er slem til at svinge pisken, så er din hund måske blevet stresset. Ny forskning viser nemlig, at selvom du har de bedste intentioner med at irettesætte din hund, så kan nemlig skade den på sigt. Det skriver DR.dk. 

Portugisisk undersøgelse

I Portugal har de for nyligt lavet en undersøgelse, hvor de finder frem til, at det skader hunden når man hæver stemmen. Det kan være svært for hunden at vurdere, om den bliver straffet, og det er det, som stresser den.

”Man har tidligere lavet undersøgelser, der viser en kobling mellem træningsmetoder og adfærdsproblemer. Jeg synes, den her undersøgelse er interessant, og som hundeejer er det vigtigt at vide, at afstraffelse kan have en langvarig negativ påvirkning på hunden,” fortæller Björn Forkman, professor i dyreadfærd og sygdomskontrol på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet til DR.

Læs også: Hundenavne

Beløn din hund

Undersøgelsen fra Portugal er baseret på et forsøg af 92 hunde hvoraf de 42 af hundene kom fra skoler, hvor man belønnede med for eksempel godbidder i stedet for at afstraffe, mens de resterende 50 hunde blev straffet med for eksempel råb.

Ud over at blive filmet under tre træningslektioner, så tog forskerne spytprøver af hundene, for at måle deres stressniveau.

Stor forskel

Der var stor forskel på hundene i de forskellige forsøg, og det var klart, at hundene der blev straffet var meget mere stressede.

”Afstraffelse er i psykologisk forstand meget bredere end det. Undersøgelser tyder for eksempel på, at hvis du træner en hund, og den ikke rigtigt ved, om den bliver straffet eller ej, så kan det være ekstremt stressende for hunden. Derfor er det vigtigt for hunden, at den kan forudsige, hvad der kommer til at ske,” fortæller Björn Forkman til DR.

Det er altså vigtigt for din hund at den ikke får overraskelser. Da det også er med til at stresse.

Anbefalet til dig