Ny økonomiaftale gør det muligt at fjerne sparekrav fra AUH

04/09/2019

Christian Granhøj Skouboe

AUH set fra luften. Foto: Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital blev særligt tilgodeset i aftalen om næste års økonomi mellem Danske Regioner og regeringen.

Mest læste i dag

Et varigt løft i Region Midtjyllands økonomi og et engangsbeløb til flytteudgifter.

De to ting tilsammen kan give en økonomisk håndsrækning til Aarhus Universitetshospital, der ellers ville stå over for yderligere store besparelser fra 2020. Den nye aftale giver mulighed for, at de varslede besparelser fra 2020 og frem kan udgå. Den endelige afklaring heraf afventer Regionsrådets budgetforhandlinger og vedtagelsen af budget 2020 i Region Midtjylland.

Aftalen mellem Danske Regioner og Regeringen giver Region Midtjylland 320 mio. kr. mere på budgettet i 2020 end i 2019 samt et engangsbeløb på 100 mio. kr. til flytteudgifter.

Ikke et trylleslag

"Vores nødråb er hørt. Økonomiaftalen prioriterer sundhedsvæsenet i højere grad end i de seneste år, og Region Midtjylland har med engangsbeløbet fået en særlig håndsrækning fra regeringen. I stedet for at afvikle kan vi nu se frem og udvikle et stærkt universitetshospital i Aarhus. Det er mit håb, at der nu kommer mere ro på for både patienter og personale," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

"Jeg vil gå ind i forhandlingerne om næste års budget med det mål, at AUH undgår de besparelser, som er varslet fra 2020 og frem. Men en endelig afklaring heraf vil selvfølgelig afhænge af et budgetforlig," siger Anders Kühnau.

Trods det positive resultat af forhandlingerne med regeringen vil økonomien på Aarhus Universitetshospital fortsat være stram.

Anders Kühnau: 

"Alt er ikke med et trylleslag blevet godt. Besparelsen på 150 mio. kr. i 2019 er uændret og kommer til at kunne mærkes også de kommende år, da nogle af de først fundne besparelser var engangsbesparelser. Men regionsrådet har nu mulighed for at give Aarhus Universitetshospital nogle økonomiske rammer, der sikrer hospitalet et godt afsæt for at etablere sig i det nye hospital og takle den store opgave med at finde sig til rette i nye rammer og nye arbejdsgange," siger regionsrådsformanden.

Interesserede kan læse mere om selve aftalen på regionernes hjemmeside. 

Om AUHs økonomi

Hospitalet mangler 425 mio. kr. for at komme i balance

Det er aftalt, at der skal findes besparelser for:

  • 150 mio. kr. i 2019,
  • 85 mio. kr. i 2020
  • 115 mio. kr. i 2021
  • 75 mio. kr. i 2022.

 

Anbefalet til dig