Et stigende antal studerende er fundamentet for, at Esbjergs mange virksomheder kan få den arbejdskraft, de efterlyser, og samtidig er de unge mennesker under uddannelse med til at præge byen og give den karakter af storby. Ligeledes skal byen gøre sig klar til det næste store væksteventyr, der kommer i kølvandet på verdens hurtigste datakabel, Havfruekablet, og de virksomheder, der på baggrund af dette, allerede har meldt deres ankomst i byen.
"Jeg har holdt flere møder med de to rektorer, og det glæder mig, at vi i fællesskab er nået til enighed om, at de to universiteter i samarbejde med kommune, regionen og erhvervsliv skal satse meget mere på udviklingen af studiepladser og studiemiljøet i Esbjerg. I praksis betyder det, at alle skal bidrage. Hvordan, finder vi ud af i en styregruppe med mig for bordenden, hvor begge universiteter, regionsrådsformanden for Syddanmark, formanden for Esbjerg Rektorkollegium, Henrik Larsen, og repræsentanter fra det lokale erhvervsliv sidder med," siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
Også de to rektorer glæder sig over det nye samarbejde.
"Jeg er meget glad for, at vi har haft dialogen med Esbjergs borgmester og Aalborg Universitet. Vi deler erhvervslivets og kommunens ønske om, at vi får flere studiepladser i Esbjerg. Vi er jo allerede lykkedes med at trække lægeuddannelsen til Esbjerg og arbejder sammen med kommune og erhvervsliv på at få jurastudiet hertil," siger Henrik Dam, der er rektor på SDU.
"Vi bakker op om det nye tiltag. Der sker en massiv udvikling i byen blandt andet i forhold til datacentre og det nye Havfruekabel, og derfor kan vi sagtens forstå behovet for flere IT-uddannelser. Allerede i år styrker vi vores bioteknologimiljø i Esbjerg," siger Per Michael Johansen, der er rektor på Aalborg Universitet, som har afdelinger i Esbjerg og København.