Så godt som hver anden håndværker på østjyske byggepladser stammer fra Polen

14/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Antallet af håndværkere med et udenlandsk pas er mere end fordoblet i den østjyske bygge- og anlægsbranche de seneste syv år. Det er især medarbejdere fra Polen, der får job på de østjyske byggepladser. Men der kommer også flere og flere litauiske håndværkere til landsdelen for at arbejde, viser en analyse fra Dansk Byggeri.

Mest læste i dag

Sidste år var der 2.229 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i den østjyske bygge- og anlægsbranche, mens der i 2011 var 935. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

"Der er ingen tvivl om, at vi i branchen har brug for udenlandske medarbejdere. Det gælder også for virksomhederne i Østjylland. Flere virksomheder har svært ved at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft herhjemme, og derfor er det godt, at vi kan få hjælp fra andre lande, så vi ikke går i stå," siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.

Flest medarbejdere fra Polen og Litauen

Opgørelsen fra Dansk Byggeri viser, at der på tværs af landsdelene er forskel på, hvor de udenlandske medarbejdere kommer fra. I den østjyske bygge- og anlægsbranche kommer 41 procent af de udenlandske håndværkere fra Polen.

"Tallene viser også, at der kommer flere og flere håndværkere fra Litauen og Rumænien til Østjylland for at arbejde. Til gengæld er der sket et fald i antallet af medarbejdere fra Tyskland siden 2015," siger Michael Ancher.

I Østjylland er 8,4 procent af alle fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen fra udlandet. Det er lige under landsgennemsnittet på 9,1 procent.

Flere og flere af de udenlandske medarbejdere, der kommer til Østjylland for at arbejde i bygge- og anlægsbranchen, vælger at slå sig ned i landsdelen. Dansk Byggeris opgørelse viser, at andelen sidste år var steget til 62 procent. 

Dansk Byggeris analyse dækker over kommunerne: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Viborg og Aarhus.

Anbefalet til dig