SDU vinder VM i robotteknologi

Af: Helge Rahbek

|

22/10/2018

Kort & Godt
Blandt andet i bilindustrien er robotteknologi ganske udbredt. Foto: Shutterstock.
Team SDU Robotics fra Syddansk Universitet har vundet det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi til industrien, World Robot Challenge, som blev afholdt i Japan.

Lige nu læser andre også

11 robotforskere fra SDU kan nu kalde sig verdens bedste i industrirobotter. I weekenden vandt Team SDU Robotics i kategorien industrirobotter ved World Robot Challenge i Japan. I robotkredse går konkurrencen for at være det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi.

"Det er en helt fantastisk følelse at stå med som hold. Slutresultatet blev forsinket, så vi var temmelig nervøse, selvom vi troede, at vi havde klaret den. I seks uger har især vores programmerings-eksperter arbejdet intenst, så det er en kæmpe forløsning," siger holdets leder, Christian Schlette fra SDU Robotics.

Team SDU Robotics består af eksperter i blandt andet computer vision, robotkontrol, software og mekanisk design. Sammen har de skabt deres bud på fremtidens fleksible robot-celle til produktion. Og det har de gjort så overbevisende, at de blandt 250 ansøgere fra hele verden, var et de 16 udvalgte robothold, som fik lov at stille op i konkurrencen - og nu står som vindere.

"Det er rimeligt at sige, at vi er verdens bedste til at løse industriens udfordringer med at automatisere komplekse opgaver, som at samle emner, der ligger tilfældigt i en kasse," siger professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics, som er en af holdets 11 medlemmer.

Skal matche industriens krav

I stedet for at sparke bolde i mål går World Robot Challenge ud på at være bedst til at finde robotløsninger, der matcher industriens krav. Og et af industriens største problemer er at finde fleksible robotløsninger, som kan finde dimser i kasser og skrue tingene sammen.

Holdet skulle testes i tre delopgaver, hvor de fik point efter hver opgave. Undervejs blev holdet blandt andet sat over for det dilemma, om de udelukkende skulle tænke på at vinde eller på at løse opgaven.

"Vi har aldrig før deltaget i en konkurrence og selvfølgelig lavede vi fejl undervejs, både fagligt og taktisk. Som et eksempel kunne vi have fået endnu flere point, hvis vi havde fokuseret på at få flest point i stedet for at løse problemet. Men vi er ambitiøse og går efter problemløsning," understreger professor Henrik Gordon Petersen.

Banebrydende produktionssystem

SDU Robotics’ robotcelle består af to mellemstore industrirobotter fra Universal Robots, som arbejder overfor hinanden. Mellem dem er et arbejdsbord, som er overvåget af kameraer.

"Det unikke ved vores celle er, at den er så fleksibel. Det er en åben robotarbejdscelle, hvilket gør det nemt at udvide den til en større produktionsopsætning. Og ud over fuldautomatiseret drift muliggør opsætningen, at robotter arbejder tæt sammen med mennesker," forklarer Christian Schlette.

Tidligere i år kom det frem, at Syddansk Universitet investerer over 100 millioner kroner i et Industri 4.0 Lab, som skal gøre virksomheder, forskere og studerende klar til at omsætte den fjerde industrielle revolution til nytænkende produkter og smartere produktion. Og når robotcellen kommer hjem fra Japan, skal den indgå i et banebrydende produktionsmiljø i det kommende laboratorium.

"Konkurrencen demonstrerer, at vi både nationalt og internationalt er helt i front, og vi derfor kan hjælpe robotvirksomhederne med at gøre robotterne mere intelligente og hurtigere til at tilpasse sig den opgave, de skal løse," siger institutleder Kasper Hallenborg fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU og fortsætter:

"Robotcellen fra konkurrencen er et supergodt eksempel på de muligheder for fleksibel produktion, som en avanceret produktionscelle giver. Så tænk bare på mulighederne, når vi begynder at sætte dem sammen og inddrage kollaborative elementer, hvor mennesker arbejder tæt og naturligt sammen med robotter, som vi også skal arbejde med i SDU I 4.0 Lab."

Medlemmer af Team SDU Robotics:

Christian Schlette, Christoffer Sloth, Iñigo Iturrate San Juan, Henrik Gordon Petersen, Dirk Kraft, Frederik Hagelskjær, Simon Mathiesen, Thomas Nicky Thulesen, Anders Prier Lindvig, Aljaz Kramberger og Mads Høi Rasmussen.

 

Anbefalet til dig