Til daglig arbejder 48-årige Susanne Pedersen fra Lystrup som assistent for den nordiske ledelse i Geberit og i sin fritid er hun formand for fodboldklubben Lystrup IF. Susanne har arbejdet mere end 22 år i Geberit med et utal af forskelligartede opgaver. Men i begyndelsen af marts kom Susanne på en markant anderledes opgave end hidtil.
”Da vi først så arbejdsplanen for projektet med fem timers arbejde om dagen, undrede vi os lidt. Men da vi først kom i gang og mærkede, hvor fysisk krævende det var at grave rander i sten, ler og mudder, gav det pludselig mening. Jeg har enormt stor respekt for, hvordan de lokale knokler løs til hverdag under så primitive forhold,” siger Susanne Pedersen, assistent for den nordiske ledelse i Geberit.
Susanne og kollegaerne gravede i samarbejde med de lokale 6-700 meter rander til byens nye vandforsyning kun ved hjælp af lokalt tilgængelige redskaber og materialer. En nedgravning af vandforsyningen skal sikre, at vandet i den ikke fryser. Susanne var på turen også med til at bygge Lapha Simaltonis nye vandreservoir, som er en slags vandbeholder, op fra bunden.
”Vi er snotforkælede herhjemme”
I Susannes dagligdag hos Geberit i Lystrup og i Lystrup IF Fodbold er rent, rindende vand en selvfølge. Det er det ikke i Lapha Simaltoni. Landsbyens kvinder vandrede dagligt to kilometer på stejle, næsten usynlige stier i bjergene til den nærmeste flod for at hente vand i 20-40 liters spande. Vandet til vask, opvask og drikke blev opbevaret i store spande foran landsbyens huse, og hundehår, hønsefjer og støv lå typisk og svømmede rundt i overfladen.
”Jeg blev fuldstændig overvældet over nepalesernes gæstfrihed. Selvom de boede i lerhytter, gik på toilettet i et hul og vaskede op under åben himmel, gjorde de enormt meget for, at vi skulle føle os velkomne. Blandt andet havde de, fordi vi kom fra vesten, forsøgt at bygge en slags bruserum, bestående et træskelet med plastik om og en kæmpe balje med vand og et litermål. Det gik virkelig op for mig, hvor snotforkælede, vi er herhjemme,” siger Susanne Pedersen.
Efter en uges intensivt arbejde med landsbyens beboere, kollegaerne fra Geberit og to repræsentanter fra udviklingsorganisationens Helvetas har Lapha Simaltonis indbyggere nu fået sit eget vandreservoir og seks aftapningssteder. Yderligere seks aftapningssteder i Lapha Simaltonis er på vej som en del af et større vandforsyningsprojekt i området, som forventes afsluttet i maj.
Det var et slidsomt ophold i Nepal, men på grund af det hårde arbejde har indbyggerne i Lapha Simaltonis nu eget vandresevoir og seks aftapningssteder. Foto: Geberit
Kvindernes internationale kampdag
Fordi teamet kom foran tidsplanen for projektet, fik Susanne og kollegaerne blandt andet også mulighed for at deltage ved en demonstration i forbindelse med kvindernes internationale kampdag.
”Da jeg fortalte, at jeg var formand for en fodboldklub med 700 medlemmer og 500 af dem mænd, var der en del tilhørere, der tabte underkæben. Det var jo en helt vild kontrast til de udfordringer, de nepaleserne står med. Blandt andet bliver størstedelen kvinderne i området stadig sendt ud i en afsidesliggende lerhytte, når de menstruerer, på grund af gammel overtro,” fortæller Susanne Pedersen.
Ifølge Susanne Pedersen var der cirka 3-400 lokale nepalesere tilstede ved demonstrationen, hvor Susanne og kollegaerne fra Geberit blandt andet fortalte de lokale om deres rettigheder som kvinder i Danmark.
Geberit-gruppen, der har aktiviteter verden over, er førende på markedet i Europa inden for sanitetsprodukter. Som en integreret koncern har Geberit en meget stærk lokal tilstedeværelse i de fleste europæiske lande og er derfor i stand til at levere unik merværdi inden for både sanitetsteknologi- og badeværelseskeramiksektorerne.
Produktionskapaciteten omfatter 29 produktionsanlæg, hvoraf de 6 har oversøiske placeringer. Koncernens hovedkvarter ligger i Rapperswil-Jona i Schweiz. Med mere end 12.000 medarbejdere i over 50 lande genererer Geberit en nettoomsætning på 3,1 mia. CHF i 2018. Geberits aktier er børsnoteret på SIX Swiss Exchange. Geberits aktier har været børsnoteret på SMI (Swiss Market Index) siden 2012.