Syriske flygtninge gjorde stort indtryk på Vejle-dreng

18/09/2018

Helge Rahbek

Foto: Røde Kors
18-årige Mahmoud Mohamad Mansour fra Rosborg Gymnasium fik i sidste uge noget af en oplevelse. Her blev læseplaner, stramme deadlines og fritidsaktiviteter skiftet ud med et besøg i Syriens naboland, Libanon. Han er nu hjemme igen. Og med sig har han stærke oplevelser og et indblik i de vilkår, som syriske flygtninge lever under.

Mest læste i dag

Mahmoud Mohamad Mansour var én blandt syv gymnasieelever, der blev valgt til at rejse til Libanon med Røde Kors. Her skulle de med egne øjne at se, hvordan Røde Kors’ hjælpearbejde foregår. Under deres besøg mødte de nogle af de unge frivillige, der dagligt styrer ambulancedriften i Libanon. De fik også mulighed for at møde og tale med flere syriske familier, og høre om deres situation. Og det gjorde stort indtryk:

”Boligerne var lavet af telte, miljøet var ret beskidt, og det lugtede ret meget. Flygtningenes tøj var ikke altid rent, og flere af børnene havde slet ikke sko på. Man kunne tydeligt fornemme, at det var flygtninge, der var til stede på campen med knappe ressourcer,fortæller Mahmoud efter besøget i Libanon – landet, der huser det næststørste antal af syriske flygtninge i hele verden. 

På trods af de syriske flygtninges livssituation, blev Mahmoud og de andre gymnasieelever mødt med varme og smil:

”Det, der gjorde størst indtryk på mig, var at se flygtningene virke så utroligt glade, selvom de er ofre fra krig og konflikt og nu befinder sig ufrivilligt i et fremmed land som flygtninge. De var så venlige, gæstfrie og glade. De frivillige fra Røde Kors var enormt dygtige til at arrangere nogle gode, sjove og hyggelige aktiviteter for børnene, så humøret var særligt højt hos dem,” fortæller han.

Gymnasieeleverne havde slik og sæbebobler med til børnene i flygtningelejren. Foto: Røde Kors

Slipper ikke flygtningene endnu

Nu er det tilbage til den trygge hverdag og skolebøgerne for Mahmoud Mohamad Mansour i Vejle, men han slipper ikke de syriske flygtninge helt endnu. Lige nu knokler han nemlig for at skaffe gymnasieindsamlere til Røde Kors-indsamlingen, der i år blandt andet støtter syriske flygtninge.

Her bruger han sine egne oplevelser i Libanon til at gøre kammerater og lokalsamfund klogere på konsekvenserne af krigen i Syrien, og hvorfor det er vigtigt at samle ind til hjælpearbejdet.

”I første omgang troede jeg blot, at Røde Kors lavede nødhjælpsarbejde for flygtningene i Libanon, men reelt arbejder Røde Kors på mange forskellige niveauer. De hjælper også udsatte borgere i landet blandt andet med at få et arbejde og komme gratis til læge. De bygger veje, vandrør og sikrer adgang til vandforsyningerne. Det er helt utroligt, hvor stor en indflydelse Røde kors har på landet. Røde Kors’ arbejde skal jo gerne fortsætte, og derfor skal der skaffes flere indsamlere nu,” fortæller Mahmoud. 

Søndag d. 7. oktober afholder Røde Kors indsamling med hjælp fra de danske gymnasier.

 

Anbefalet til dig