Hos Tom Munkholm, der ejer Slagter Grønvall på Strandvejen i Bredballe, kan man ikke længere købe konventionelt kød. Alt svine- og oksekødet kommer nemlig fra Friland.
“Det var faktisk en beslutning, jeg tog for nogle år siden. Der var ikke en forhandler af den slags kød her i området, så det var oplagt at skille sig ud med kød fra Friland. Jeg havde en formodning om, at kunderne gerne ville betale lidt mere for den ekstra gode kvalitet og ikke mindst for dyrevelfærden,” siger Tom Munkholm.
Formodningen havde han ret i. For i dag har han kunder, der kører fra både Kolding, Horsens og Fredericia for at besøge slagterbutikken på Strandvejen.
“Man kan bestemt smage forskellen. Det er der ingen tvivl om. Dyret har rørt sig mere, og det sætter et aftryk i kødet. Men der er også mange af vores kunder, der gerne vil høre lidt mere om, hvordan dyret har levet inden det blev slagtet. Så jeg har gjort meget ud af at sætte mig ind i koncepterne, så kunderne også kan få den fortælling med,” siger han.
På landmandsbesøg
Derfor tager Tom Munkholm med jævne mellemrum på besøg hos nogle af de landmænd, der leverer kød til slagterbutikken. For nylig var han derfor en tur forbi Jens Christian Nielsen fra Brædstrup, der leverer kødkvæg til Friland.
“Når en slagter som Tom kommer forbi, får han jo en lynuddannelse, som han kan fortælle videre til kunderne i butikken,” siger Jens Christian Nielsen og fortsætter:
“Det er en god oplevelse, og jeg siger altid ja, hvis folk spørger, om de må komme forbi og se, hvordan vi arbejder på gården. Jeg tror det er meget vigtigt, at vi landmænd åbner op og inviterer kunderne med indenfor. Det er de færreste, der ved, hvordan vi arbejder med dyrene, og hvor godt de faktisk har det,” siger han.
Fik et dyr med hjem
Tom Munkholm endte dog med at få mere end bare historien om Kødkvæget med hjem. Han udså sig nemlig tyren 1305, og efter en grundig inspektion af dyrets form og fedtfordeling, endte han med at købe dyret, der netop nu hænger til modning i kølerummet.
“Det er et pragteksemplar. Jeg glæder mig virkelig til, at modningen er overstået, så vi kan få kødet ud i butikken,” siger Tom Munkholm.
Tyr nummer 1305 (tv.) og Tom Munkholm (th.)