Unge vejlensiske forskere vil mindske bivirkningerne fra p-piller

Af: Helge Rahbek

|

24/04/2018

Kort & Godt
I første omgang sendte Anna Slipsager og Malthe Andreas en projektrapport ind, som gav dem adgang til konkurrencen. Adgangsbilletten til finalen, blev sikret ved en regional semifinale, som billedet her er fra.
Malthe Andreas og Anna Slipsager som går i 3.g på Rødkilde Gymnasium har udviklet et stof, som teoretisk set mindsker bivirkningerne fra p-piller.

Lige nu læser andre også

De seneste to dage har Malthe Andreas og Anna Slipsager haft rygende travlt. De har forladt hverdagen på Rødkilde Gymnasium for at deltage i finalen i Unge Forskere, Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, som finder sted i Forum i København.

I forgårs fortalte de om deres projekt til besøgende skoleklasser og forskere. I går stod de i 3,5 time skoleret for juryerne, som vurderede deres faglige arbejde. For kort tid siden lykkedes det Vejle24 at få de to i tale i en kort ledig stund.

Projektet som de to unge vejlenserne har lavet, hedder Minipiller-minibivirkninger, og går ud på at mindske bivirkningerne ved brugen af p-piller. ”Der er 400.000 kvinder i Danmark der er på hormonel prævention og lever med bivirkninger som svimmelhed, humørsvingninger og kropsligt ubehag,” fortæller Anna Slipsager, som i første omgang fik sin interesse vakt, da hun skrev SRP-opgave om P-piller i relation til kvindefrigørelsen. Hun har kemi på A-niveau, men havde behov for en medspiller som var stærk indenfor det bioteknologiske felt. Da hun tidligere har arbejdet sammen med Malthe Andreas, som er stærk indenfor netop det felt, hev hun ham med.

Stoffet er udviklet

Siden november har de to unge vejlensere arbejdet på projektet. De har fundet inspiration i langtidsvirkende insulin, og ændret på hvordan stoffet i P-pillerne bliver optaget, så bivirkningerne bliver mindsket. ”Teoretisk set har vi vurderet, at det fungerer, og vi har også udviklet et stof i meget små mængder,” fortæller Malthe Andreas og tilføjer: ”men problemet indenfor det her felt, er at det kræver forsøg på levende mennesker, hvilket kræver et helt andet clearance level end vi er på. Og det kræver også andre faciliteter end et fysiklaboratorium på Rødkilde Gymnasium.”

De to unge vejlensere er dog ikke afvisende overfor tanken om at arbejde videre på projektet efter at konkurrencen og skoleåret er ovre. Det fortæller Anna Slipsager, før Malthe Andreas supplerer: ”Lige nu er vores fokus på denne her konkurrence, men vi håber at få vakt interesse hos nogen, så vi kan få nogle midler at arbejde videre med.”

Prisoverrækkelse senere i dag.

Foreløbig kan de to unge forskere håbe på, at de har fået overbevist fagjuryerne om, at deres projekt er det bedste blandt de 50 finalister. Hvis de løber af med den store førstepræmie, følger der 25.000 kroner med, men der er også flere andre præmier. De to tør dog ikke spå om deres vinderchancer. ”Vi har haft travlt ved vores egen stand, så vi har faktisk slet ikke været rundt og se de andre projekter,” fortæller Malthe Andreas.

Prisoverrækkelsen starter klokken 14.30 på Bremen Teater, og kan følges på livestream på Facebook her.

Opdateret 17:27: Det blev desværre ikke til nogle præmier til de to unge forskere i denne omgang.

Anbefalet til dig