Vask ved mindre end 60°C kan overføre antibiotikaresistente bakterier.

08/10/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Foto: vaskemaskine
Det var efter overførslen af en bakterie til nyfødte i Tyskland, at den nye opdagelse blev gjort. Overførslen af bakterier fra vask til vask kan kun undgås ved at vaske med høje temperaturer.

Mest læste i dag

Forskere fra universitetet i Bonn i Tyskland har verificeret, at bakterien "Klebsiella oxytoca" er blevet overført til flere nyfødte på fødegangen på et børnehospital. Det sker efter hatte og sokker til børnene er blevet vasket ved under 60 grader celcius. 

Vasken er foregået i en helt almindelig vaskemaskine og bakterien er ifølge en rapport fra det tyske universitet blevet siddende i vaskemaskinen, hvorefter bakterien er blevet overført til de efterfølgende vaske. 

Forskerne kunne ikke forklare, hvordan vaskemaskinen var belev inficeret med bakterierne. De lave temperaturer, som der er vasket med, har dog været medvirkende til, at bakterierne har kunne trives i vaskemaskinen og derefter kunne overføres fra vask til vask. 

Det er blevet en trend at vaske tøj ved lavere temperaturer, fordi det skåner klima og tøj, men i tilfælde af, at man vil sikre at bakterier ikke overføres fra vask til vask, så skal man vaske ved minimum 60 grader celcius. 

Hvis man har en husholdning, hvor der er mennesker med åbne sår, hudlæsioner eller andre infektioner, så skal man bruge desinfektionsmidler og en høje vasketemperaturer for at forhindre overførsel af bakterier.

Ofte er babyer bærere af disse bakterier, men er ikke inficeret og har derfor ingen symptomer. Klebsiella Oxytoca kan forårsage lungebetændelse, urinvejsinfektioner, gastroenteritis, meningitis og spondylitis.

Læs også

Fortolkning - En disciplin, som kan være udfordrende, fordi man ikke kan forholde sig ordret til værket. Her kan du se, hvordan laver en fortolkning.

Tekst til 50 års fødselsdag - Det er ofte lidt af en udfordring at finde på en god tekst til 50 års fødselsdag, hvad enten teksten skal på et kort eller bruges i en tale eller festsang, for her må der meget gerne være lidt humor. Se, hvordan du får idéerne til det.

Dækningsgrad - Hvis du er eller har været selvstændig, så vil begrebet dækningsgrad ikke være helt fremmed for dig. Hvis ikke du har styr på, hvad det er, så vil du ret sandsynligt have hørt din revisor tale om dækningsgraden.

Anbefalet til dig