Navnet ”Fjordbyen” er ikke rigtig slået igennem i folkemunde, men ikke desto mindre er det navnet på den nye bydel ved Lystbådehavnen. Det er en blandet bydel med boliger (som Bølgen), domiciler (som Fjordenhus), lystbådehavn, erhvervshavn og klubaktiviteter (som Vejle Kajakklub) - og en bydel, der har ændret Vejles havnefront markant.
Bydelen er nu blevet nomineret til Byplanprisen, som er en pris, som hvert år gives til byplanlægning, som er udtryk for særlig nytænkning. De øvrige nominerede er bydele fra henholdsvis Fredensborg og Esbjerg kommuner.
Juryen fremhæver "Vejles innovationskraft og den stærke plankultur, der muliggør projekter ud over det sædvanlige. Mange byer har en arkitekturpolitik, men få bruger den så aktivt som Vejle. I mange år vendte Vejle ryggen mod vandet. I dag har byen vendt sig mod fjorden og er blevet meget mere synlig for alle, der passerer," som det hedder i nomineringen.
Stolt kommunaldirektør
Kommunaldirektør Niels Ågesen, der har været med hele vejen, siden de første tanker om bydelen blev tænkt, er stolt over, at Vejle Kommune er nomineret til Byplanprisen.
”Vi glæder os over, at det er lykkedes at skabe en meget varieret og arkitektonisk flot bydel, som både er interessant for de borgere, der bor i området og for alle, der dyrker sejlsport i en eller anden form. Samtidig er det blevet et skønt rekreativt område for hele byen og for de mange gæster og turister, der besøger Vejle,” siger kommunaldirektøren og tilføjer:
”Den nye bydel spiller også en vigtig rolle i kommunens klimasikring af Vejle. Ved udformningen af de anlæg, som skal klimasikre området, har vi lagt stor vægt på, at bydelen ikke kun får løst de tekniske udfordringer, men også tilføres nye kvaliteter i form af forskønnelse, mere grønt og nye oplevelses- og aktivitetsmuligheder.”
Et Flagskibsprojekt
Det markante ansigtsløft af Vejles havnefront har også fået opmærksomhed andre steder fra. Organisationen 100 Resilient Cities har for eksempel udpeget Fjordbyen som et af organisationens flagskibsprojekter.
"Fjordbyen er en vellykket eksempel på resilient byplanlægning, hvor Vejle har identificeret de udfordringer, der svækker byens fundament og har omdannet dem til en ressource," siger direktør i 100 Resilient Cities, Michael Berkowitz, og uddyber:
"Vejle har en lang historie med oversvømmelser på grund af stigende havniveauer, og de løsninger, vi ser i Fjordbyen, eksemplificerer den resiliente tankegang ved at håndtere de presserende klimaudfordringer, mens en ny rummelig bydel bliver bygget. Denne type planlægning er noget byer på tværs af andre dele af verden, forhåbentlig kan lære af."
Byplanprisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. Vinderen afsløres den 4. oktober i Hjørring.