5-sekunders reglen: Er det sandt eller en myte?

Af: Lucas Andreas

|

13/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har benyttet sig af "reglen".

Mest læste i dag

Mange af os har prøvet, at vi har gået og spist noget lækkert mad, kun for øjeblikket efter at stå med store øjne og kigge på måltidet, der netop er endt på jorden grundet vores klodsethed.

I den situation vil mange af os være tilbøjelige til at samle det op, børste det værste snavs væk og spise videre. Det er jo 5-sekunders reglen.

5-sekunders reglen er en populær, men videnskabeligt omdiskuteret antagelse, der siger, at mad, der er faldet på gulvet, stadig kan anses for sikker at spise, hvis den bliver samlet op inden for fem sekunder.

Forskerene Paul Dawson, Brian Sheldon samt Donald Schaffner har undersøgt de potentielle risici ved at følge denne regel. Deres forskning peger på, at ingen tid er sikker, når det kommer til overførsel af bakterier og patogener fra gulv til mad. En undersøgelse fremhævede, hvordan fugtigheden i maden og renheden af overfladen spiller en kritisk rolle i, hvor meget og hvor hurtigt bakterier kan overføres.

Det skriver bonappetit.

Interessant nok viste det sig, at vådere fødevarer som vandmelon næsten øjeblikkeligt kan samle 100% af bakterierne fra en overflade.

Desuden advarer eksperter om, at hverken støvsugning eller fejning er nok til at eliminere bakterier fra gulve – kun ordentlig desinfektion kan opnå dette. Selv om nogle fødevarebårne patogener kan ødelægges ved korrekt madlavning, er der ingen garanti, og visse typer mad, som frugter og grøntsager, kan ikke altid 'vaskes rene' efter et uheldigt fald.

Så selvom nogle måske vælger at leve farligt med en cashewnød eller to, råder eksperter generelt til at kassere mad, der er faldet på gulvet, som en forsigtighedsforanstaltning. "Bedre at være sikker end ked af det," som visdommen fra tidligere generationer lyder, synes at holde stik, især når det kommer til at spise mad fra gulvet. Sikkerheden og sundheden ved vores måltider er trods alt vigtigere end et øjebliks bekvemmelighed.

Dette bliver også bakket op af WHO, som ligeledes skriver, at mad ikke kan spises efter 5 sekunder på gulvet.

Anbefalet til dig