Har du også en vane med at smide madrester i mikrobølgeovnen direkte i den plastbeholder, de blev opbevaret i?
Så er det måske på tide at tænke dig om en ekstra gang.
Ifølge mediet Express forklarede den anerkendte epidemiolog Dr. Swan i Huberman Lab-podcasten, at vi "aldrig, aldrig" bør varme plastik i mikrobølgeovnen.
Under podcasten spurgte værten om "mikrobølgesikker" plastik blot betyder, at plastikken ikke smelter i mikrobølgeovnen - hvortil Dr. Swan svarede klart og tydeligt: "Kom aldrig plastik i en mikrobølgeovn."
Farlige kemikalier gemmer sig
Problemet ligger i de kemikalier, der bruges til at fremstille plastik, som f.eks. BPA, phthalater og plastblødgørere.
De stoffer er ikke kemisk bundet til plastikken, og når de udsættes for varme, kan de sive ud i maden.
Phthalater bruges til at gøre plastik fleksibelt, men forskning har knyttet dem til alvorlige helbredsproblemer som astma, ADHD, brystkræft, fedme, type 2-diabetes og fertilitetsproblemer hos mænd.
BPA, som ofte findes i madbeholdere, babyflasker og vandflasker, er også under mistanke for at kunne forårsage kræft, hormonforstyrrelser, hjertekarsygdomme og andre lidelser.
Ifølge Healthline har de fleste over seks år allerede målbare mængder BPA i kroppen, hvilket understreger, hvor udbredt eksponeringen er.
Find andre alternativer
Dr. Swan forklarer, at varme øger risikoen for, at de skadelige stoffer overføres fra plastikken til maden.
Derfor er rådet klart: Overfør maden til en glas- eller porcelænsbeholder, inden du varmer den op i mikrobølgeovnen.
På den måde kan du fortsat nyde dine rester uden at sætte sundheden på spil.