Det viser sig, at den beskedne ris ikke kun er en kulinarisk stjerne, men dens kogevand kan også spille en vigtig rolle i den daglige rengøring og vedligeholdelse af hjemmet. Med en overraskende nyttig kombination af stivelse og mineralsalte, åbner risvandet op for en række huslige anvendelsesmuligheder.
Risvand er udstyret med blødgørende og rensende kvaliteter, hvilket gør det ideelt til rengøring af køkkenudstyr.
Når du har kogt din ris kan du, i stedet for at hælde vandet ud, opsamle det og lade det afkøle.
Dette risvand kan derefter hældes i opvaskebaljen som et alternativ til traditionelle rengøringsmidler. En simpel blødning af tallerkener og pander i dette vand i blot ti minutter efterfulgt af en skrubning, kan have en bemærkelsesværdig effekt.
Men det er ikke alt. Risvand har vist sig at være en fremragende assistent i kampen mod pletter og striber på glas og spejle.
Dets indhold af natrium, kalium og stivelse kan forbedre overfladernes resistens overfor ridser og skader. For at udnytte dette skal man blot fylde en sprayflaske med det lune risvand, sprøjte det på den ønskede overflade og pudse med en mikrofiberklud i cirkulære bevægelser.
Desuden kan risvandets evne til at neutralisere lugte gøre mirakler for plastikbeholdere, der har absorberet uønskede dufte. Fyld dem med risvandet, lad det virke i en halv time, og oplev forskellen.
Sidst men ikke mindst, viser det sig at risvand også kan være til gavn for dine planter.
Indholdet af næringsstoffer som zink, magnesium og fosfor kan stimulere plantevækst og forbedre jordens frugtbarhed, især takket være stivelsens egenskaber. Det skal dog bemærkes, at risvand til dette formål skal være fri for salt.
Så næste gang du koger ris, kan du tænke to gange før du lader vandet løbe ud i vasken – det kan være nøglen til en renere og grønnere husstand.
Kilde: noticiasaominuto.