Et gammelt udtryk lyder, at morgenmad er dagens vigtigste måltid.
Derfor bør man ifølge ernæringseksperter prioritere en sund morgenmad, for at kroppen kan få en god start på dagen.
Det kan man gøre ved at lave et lækkert morgenmåltid med fokus på næringsrige ingredienser som protein, fibre og omega-3 fedtsyrer, mens tilsat sukker og natrium begrænses.
Det skriver Eating Well.
Morgenmaden spiller nemlig en central rolle i at støtte blandt andet hjertesundheden, og selv små justeringer kan gøre en stor forskel på den lange bane.
Madmediet har snakket med kardiologen Sergiu Darabant, der understreger vigtigheden af at vælge fødevarer med lavt sukkerindhold, da et højt indtag af tilsat sukker kan føre til vægtøgning og forhøjet blodsukkerniveau.
Det er begge faktorer, der øger risikoen for hjerte-karsygdomme.
Her kunne man eksempelvis se i retningen af kornprodukter med lavt sukkerindhold.
Hvis man kigger i retningen af protein, er det også værd at tage et blik på, hvilken kilde man indtager.
Her anbefales fedtfattige proteinkilder, mens forarbejdede kødprodukter som bacon og pølser, som indeholder meget mættet fedt og natrium, bør undgås
I stedet bør man gå efter magre kilder som fedtfattigt kød, mejeriprodukter eller plantebaserede proteiner som bønner, nødder og frø.
Fibre spiller også en afgørende rolle i en hjertesund kost. Fuldkorn, frugt, grøntsager og nødder er gode kilder til fibre, som kan hjælpe med at sænke både blodtryk og kolesterol samt reducere inflammation.
Dertil kommer, at fibre hjælper med at vedholde mæthedsfornemmelsen.
Omega-3 fedtsyrer, som findes i fødevarer som fede fisk, valnødder og hørfrø, er også vigtige for hjertesundheden. De hjælper med at holde blodtrykket stabilt og kan reducere risikoen for hjertesygdomme.