Der findes et term, for de mennesker, der er det modsatte af narcissister

Af: Mie M.B

|

21/02/2024

Foto: Wikimedia/John William Waterhouse
Foto: Wikimedia/John William Waterhouse
Narcissismen får af gode grunde alt opmærksomheden - men hvad med dens modstykke?

Mest læste i dag

Det ses stadig oftere, at selvpromovering er i højsædet, og at de stemmer, der markerer højest eller først, er dem, man vælger eller fokuserer på. Men der findes også de mennesker, der stiller sig selv i skyggen for at lade andre træde frem. Disse personer er det modsatte af dem, vi kalder narcissister. Har man læst lidt græsk mytologi, vil man måske vide, at Narcissus havde en beundrer i nymfen Ekko. Desværre kunne han ikke elske andre end sig selv, og derfor sygnede Ekko hen til intet andet end en gentagelse af alle andres stemmer. De mennesker, der netop lader alle andre træde frem og selv brækker og vrikker sig for at gøre andre tilpas, kaldes for ekkoister. Ekkoismen belyses i en ny indsigt, der skærper forståelsen for disse stille sjæle, der altid prioriterer andre højere end sig selv, selv når de inderst inde har brug for at fokusere på egne behov. Det skriver Ladbible.

En narcissist nyder rampelyset med en overdreven selvtillid, der kan skade både individet og dets omgivelser. De trives på beundring og opmærksomhed, men under overfladen kan der gemme sig en dyb usikkerhed. I kontrast hertil lever ekkoister i skyggen af deres egen usynlighed, altid klar til at spejle andres behov frem for deres egne.

Ifølge Dr. Beth Dunlap er ekkoister ofte generte og bange for at blive til besvær. De kæmper med at gøre sig gældende og forsøger i stedet at være støttende, nogle gange så meget at de overtager andres byrder som deres egne. Dette kan føre til situationer, hvor de aldrig sætter sig selv først, hvilket ofte er til deres egen skade.

Men at være en ekkoist betyder ikke, at man skal overse sine egne behov for evigt. Det er afgørende at genkende egne ønsker og behov, lære at sige "nej", opbygge selvværd og sikre, at man også tager tid til sig selv. Det er vigtigt at huske på, at selvom det er en dyd at være empatisk og omsorgsfuld, så fortjener man også at sætte sig selv først indimellem.

Anbefalet til dig