Derfor bør du aldrig vaske dit gulv med varm vand

Af: Lucas Andreas

|

01/05/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Temperaturen på vandet har stor indflydelse på resultatet.

Lige nu læser andre også

Rengøring involverer de fleste steder en blanding af vand og et rengøringsmiddel. Men en faktor, som mange ikke giver den helt store betænkning, er vandets temperatur. For hvor mange blot tænder for det varme vand, er der faktisk en stor forskel på effekten alt efter, hvilken temperatur vandet er.

Vandets temperatur har nemlig en afgørende indflydelse på resultatet. Mange antager, at varmt vand er bedst, men i mange tilfælde er det faktisk bedre at bruge koldt eller lunkent vand.

Det skriver t-online.

De fleste kommercielle rengøringsmidler er nemlig designet til koldt vand.

Varmt vand får nemlig alkoholen i rengøringsmidlet til hurtigt at fordampe, hvilket reducerer rengøringseffekten. Derfor anbefales det at bruge koldt eller lunkent vand, især på gulve og overflader. En undtagelse er dog fedt- og oliepletter, hvor varmt vand kan hjælpe med at opløse snavs og gøre kluden lettere at rengøre.

Også når man fjerner pletter fra tøj, bør man undgå varmt vand, især ved proteinbaserede pletter som mælk eller blod. Høj temperatur får proteinerne til at koagulere og klæbe sig til fibrene, hvilket gør dem sværere at fjerne.

Når det kommer til sanitetsprodukter, som afløbsrensere, kan varmt vand frigive skadelige dampe. Derfor er det nødvendigt altid at bruge koldt vand til sådanne produkter. Det samme gælder desinfektionsmidler, som kan miste deres effektivitet, hvis de blandes med varmt vand.

Gælder ikke alle rengøringsmidler

I modsætning hertil fungerer opvaskemiddel og andre fedtopløsende midler bedst i varmt vand. Den høje temperatur hjælper med at nedbryde fedt og madrester, hvilket gør opvasken nemmere.

Ved vinduespudsning er koldt vand at foretrække, da varmt vand hurtigt tørrer på glasset og efterlader striber. Koldt vand giver mere tid til at tørre vinduerne ordentligt, og bedst resultat opnås med et gammelt avispapir eller en mikrofiberklud.

For hårdnakket fedt på emhætter er en speciel teknik muligvis nødvendig. Her kan man bruge lidt solsikkeolie på en mikrofiberklud og gnide det på området, indtil snavset begynder at løsne sig. Derefter kan man fjerne olie og snavs med en klud og opvaskemiddelvand.

Mest læste

Disse 4 grøntsager skal du aldrig spise rå Der er masser af rå grøntsager, som er sunde og nærende at spise rå, så længe de bliver vasket grundigt. Der er dog også nogle rå grøntsager, som kan være usunde og endda farlige at indtage.
Afliver myte: Mange begår disse fejl når de vasker tøj Fylder du maskinen korrekt? Får du tømt lommerne? Du kan selv gøre mange ting for, at din vaskemaskine lever længere.

Anbefalet til dig