Derfor fejler nytårsfortsæt: Dette kan du gøre for at få dem til at lykkes

Af: Mie M.B

|

02/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er ofte én særlig grund til at nytårsfortsætterne fejler

Mest læste i dag

Nytårsfortsætter fejler, det ved vi. En YouGov-undersøgelse ved udgangen af 2022 viste, at kun 28% af folk formåede at holde fast i alle deres nytårsfortsætter året før. Men folk fortsætter tilsyneladende med at lave dem, og 53% formåede da også at gennemføre mindst nogle af dem. Det skriver mediet The Guardian.

”Det er helt klart bedre med en konstant evaluering, frem for at folk vågner op en gang om året og indser, at der er behov for forbedring,” siger Gretchen Rubin, vært for den populære Happier-podcast. Rubins bestseller-bøger er en kilde til produktivitetstips, vanedannelsesmetoder og motivationsindsigter. Hun nævner af nyttige tips bl.a. Hyppige gentagelser hver dag kan være med til at bryde kæden og danne en ny.

"At gøre noget hver dag er den bedste måde at danne en vane på. Det skaber momentum, sænker sværhedsgraden og eliminerer besværet med at træffe en beslutning. Det er af samme grund, at afholdenhed - fra for eksempel sukker - kan være lettere at overholde end at leve efter "alt med måde".”

At beslutte sig for et godt nytårsfortsæt (og opfylde det) bunder i sidste ende i samme rod: selvindsigt. Find ud af din tendens, siger Rubin, især hvordan du reagerer på forventninger, der stilles til dig, af dig selv og andre. Kan du lide social ansvarlighed i en gruppe? Eller reagerer du bedre på individuel motivation og rutiner? Reflekter over, hvad der har fungeret for dig i fortiden. Hvis et fortsæt ikke hænger ved, så stol på at det ikke var det rigtige - og prøv en anden tilgang.

"Når en aktivitet stemmer overens med dine kerneværdier, er du mere tilbøjelig til at holde fast ved den.”

Find mening i den ændring, du laver, og der vil dukke en mere komplet udgave af dig selv frem.

Anbefalet til dig