Ny forskning har afsløret, at det ikke er nok at vaske et æble på 'normal' vis, hvis man vil være sikker på, at der ikke er rester af pesticider og andre kemikalier tilbage, når man skal sætte tænderne i det.
En undersøgelse, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nano Letters fra American Chemical Society, fremhæver nemlig, at den udbredte måde at rense frugter på ikke er god nok til at eliminere de skadelige stoffer, der trænger ind i frugtens overflade og endda når kødet.
Sådan skriver mediet Hart van Nederland.
Forskerne bag undersøgelsen understreger, at pesticider ikke blot forbliver på frugtens overflade, men også kan finde vej helt ind i frugten, hvorfor en vask ikke er nok.
Opdagelsen har ført til øget bekymring for forbrugernes sundhed.
Ifølge den hollandske fødevare- og forbrugervaresikkerhedsmyndighed (NVWA) overholder en tredjedel af de inspicerede avlere ikke reglerne.
"NVWA finder det bekymrende, da overholdelse ikke er blevet forbedret i lang tid," lyder det fra myndigheden.
Holland er et af de lande i Europa, hvor de farligste pesticider hyppigst anvendes, især i produktionen af æbler, pærer og agurker.
En rapport fra PAN Europe har også vist en markant stigning i brugen af pesticider på tværs af Europa.
For at beskytte sig mod disse skadelige stoffer anbefaler forskerne at skrælle frugten. Det gælder også økologiske produkter, som dog indeholder færre skadelige stoffer, men stadig kan være udsat for pesticider.
"I stedet for at sprede unødig frygt, tyder undersøgelsen på, at skrælning kan fjerne stort set alle pesticidrester," siger en af forskerne, som står bag den omtalte rapport.