Disse 4 grøntsager skal du aldrig spise rå

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er masser af rå grøntsager, som er sunde og nærende at spise rå, så længe de bliver vasket grundigt. Der er dog også nogle rå grøntsager, som kan være usunde og endda farlige at indtage.

Lige nu læser andre også

Vi ved alle, at grøntsager bør indgå i en sund kost. Mange, såsom broccoli, peberfrugter og gulerødder, er meget bedre for dig, når de spises rå.

Nogle grøntsager vil dog gøre dig syg, hvis du tilbereder dem forkert. Så hvilken mad skal du altid tilberede, for at holde dig sund?

Kartofler

Kartofler er nok de mest kendte grøntsager, der kan være farlige, når de spises rå. De indeholder solanin, som kan være dødeligt med en tilstrækkelig stor dosis. Det skriver SciTechDaily.

Du skal dog spise en masse rå kartofler for at komme tæt på et farligt niveau. Når det er sagt, kan det give dig kvalme at spise rå kartofler, så det er altid bedst at koge dem grundigt først.

Foto: Shutterstock

Kidneybønner

Kidneybønner indeholder et kemikalie kaldet phytohæmagglutinin, som kan forårsage alvorlig kvalme og opkastning selv i små doser.

Dette toksin udgør omkring 1% af den ubehandlede bønne, og så lidt som fire eller fem kidneybønner er nok til at forårsage problemer. Heldigvis fjerner du giften ved at koge bønnerne, men du bør altid hælde vandet fra bagefter for at sikre, at du ikke spiser noget, du ikke bør.

Svampe

Okay, de er strengt taget ikke en grøntsag, men svampe er stadig en af de fødevarer, du altid bør tilberede før brug. Mens de fleste svampe købt i butikken kun vil forårsage milde symptomer, hvis de spises rå, bringer madlavning størstedelen af næringsstofferne og smagen frem.

Vilde svampe er dog en helt anden sag. Medmindre du er 100 % sikker på, at du ved, hvad du har med at gøre, bør du ikke spise dem rå eller kogte. Det er ikke risikoen værd.

Foto: Shutterstock

Hyldebær

Hyldebær har bestemt deres plads i en sund kost, selvom de vil give problemer, hvis du ikke tilbereder dem først.

Bærrene indeholder lektiner, der kan forårsage kvalme, opkastning og diarré, når de spises rå. Når de plukkes fra naturen, indeholder hyldebær også et derivat af cyanid, som kan være farligt i store mængder.

Som med andre fødevarer gør kogning, at giftstofferne forsvinder, og man kan spise dem sikkert.

Selvom alle de nævnte fødevarer kan være farlige, når de spises ubehandlede, er der ingen grund til at fjerne dem fra din kost. De er alle lækre og meget nærende, når de tilberedes korrekt, så sørg for at tilberede dem grundigt, så kan du nyde dem, når du vil.

Anbefalet til dig