Ekspert afliver udbredt hundemyte: Det passer ikke

18/01/2022

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt.

Mest læste i dag

Når en hund er blevet voksen, så er det for sent at opdrage på den.

Det kunne faktisk ikke være mere forkert.

Det forklarer Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. 

“Hunde skal lære nyt og trænes gennem hele deres liv. Der er ikke en bestemt alder, hvor man lægger godbidderne væk, og hunden ikke længere kan lære nyt. Det, den har lært, skal vedligeholdes og genopfriskes løbende. Hvis ungdommens narrestreger hænger ved, er det ofte ejeren, der ender med at give op, fordi hunden ikke længere er en hvalp, og man derfor tror, at løbet er kørt," forklarer Lotte Evers.

Foto: Shutterstock.

Har du oplevet adfærdsproblemer med din hund igennem dens ungdom og ventet på at dens entré ind i voksenlivet løste det hele, uden at det skete? Så har din hund brug for hjælp, og det hellere før end senere, fortæller Lotte Evers:

“Hunde vokser ikke fra deres problemer, med mindre de får den hjælp, der skal til. Ofte handler det om, at ejeren griber opgaven forkert an og fortsætter stilen, på trods af at hunden ikke ændrer adfærd. Hvis hunden fortsætter i samme spor selv efter en ihærdig træningsindsats fra ejeren, er der noget, der bør ændres. Tag kontakt til en hundetræner eller adfærdskonsulent, som kan hjælpe og give dig vejledning til at træne hunden.”

3 råd til til når hunden skal lære nyt

Foto: Shutterstock.

  1. Beløn ønsket adfærd – Man skal altid belønne god opførsel med ros, kæl, godbidder eller leg. Men gør hunden ikke, som man ønsker, så start med at ignorere den i stedet for at skælde ud. Så lærer hunden, at den får noget godt ud af en bestemt adfærd, og den adfærd bliver forstærket. 
  2. Vær konsekvent i dit kropssprog – Det er vigtigt, at du klart og tydeligt med dit kropssprog og toneleje fortæller hunden, hvornår den gør noget rigtigt, og hvornår den ikke gør. Vis hunden, at du er begejstret, når den gør noget godt, og opfør dig helt neutralt, når det modsatte er tilfældet i forlængelse af råd nummer 1. Hopper hunden f.eks. op ad dig, skal du vende dig væk og ignorere den (ikke se på, ikke tale til, ikke røre ved). 
  3. Hav klare regler, alle i familien overholder – Hunde har brug for tydelige   regler. Er der undtagelser for reglerne, forstår de nemlig ikke, hvornår de må gøre noget, og hvornår de ikke må. Det kan være utrolig hyggeligt med hund i sofaen. Problemet er, at hvis den godt må det til hverdag, hvorfor må den så ikke ligge i sofaen, når der er gæster? Så selvom det kan være hyggeligt, at hunden ikke altid følger reglerne til punkt og prikke, så er det vigtigt, at du ikke skaber gråzoner i jeres liv sammen.

Kilde: Agria Dyreforsikring. 

 

Anbefalet til dig