Eksperter advarer: Pas på med dette hvis du er over 60 år gammel

05/06/2023

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Ifølge undersøgelsen skal man passe på med dette.

Mest læste i dag

Luftforurening og dens skadelige virkninger på sundheden er der blevet forsket i længe.

I henhold til dette afslører en ny undersøgelse, at flere ældre mennesker oplever negative virkninger på deres lunger, hjerte og kranspulsårer, når de færdes på travle gader.

Det gælder især dem der lider af luftvejsproblemer eller kredsløbsforstyrrelser i hjertet.

Sådan skriver The Lancet magazine.

Undersøgelsen, der blev udført af britiske videnskabsmænd, involverede over hundrede deltagere, der alle var over 60 år.

Af deltagerne var 40 i god helbredstilstand, 40 havde kronisk betændelse i luftrøret, og 39 havde en hjertesygdom. 

Halvdelen af ​​deltagerne blev bedt om at gå i to timer ad Oxford Street, en af Londons mest trafikerede veje, mens den anden halvdel blev bedt om at gå rundt i Londons populære Hyde Parks grønne område.

Efter et par uger blev begge grupper bedt om at tage turen igen. 

Resultaterne viste, at de raske forsøgspersoner, der gik i to timer i Hyde Park, oplevede en stigning på 7,5 procent i deres lungekapacitet og en reduktion på fem procent i deres puls. 

I modsætning hertil øgedes pulsen med syv procent hos raske forsøgspersoner efter en gåtur ned ad den travle Oxford Street.

For deltagere med sundhedsproblemer var konsekvenserne endnu værre. Efter at have gået i to timer på denne travle vej, oplevede de hosteanfald og yderligere ubehag.

“Vores forskning bekræfter den negative indvirkning af fint støv og andre forurenende stoffer på sundheden. Det viser, at man skal udvise forsigtighed, selv med fysiske aktiviteter, der normalt anses for sunde”, lyder det fra en af de forskere, der stod bag undersøgelsen.

Gåture i parker og andre grønne områder kan altså være et klogt valg for dem, der ønsker at undgå de skadelige virkninger af luftforurening, samtidig med at de opretholder deres fysiske aktivitetsniveau.

Anbefalet til dig