Hver dag bliver der drukket mange millioner kopper kaffe og te i Danmark. Men hvordan kan din kaffe og te smage dårligt den ene dag og godt den næste? Det kan skyldes en lille, men almindelig fejl.
Når kaffen eller teen ikke smager godt, har mange en tendens til at skyde skylden på teposen, kaffebønnerne (især hvis det er et billigt mærke) eller mælken. Men faktisk kan det hele handle om noget så simpelt som dit vand. Ja, vandkvaliteten kan være problemet.
Eksperter fra BRITA, en af verdens mest betroede producenter af vandfiltre, og den førende kaffebrygger Matthew Algie har forklaret, at vandkvaliteten har en 'betydelig' indvirkning på smagen. Så før du smider kaffebønnerne væk, bør du måske overveje vandet.
"Smag og aroma af kaffe og te påvirkes markant af vandkvaliteten. Vand indeholder forskellige mængder mineraler, og nogle stoffer tilsættes af vandforsyningen. Alt dette har en effekt," sagde Samantha Scoles, der er salgsdirektør hos BRITA, ifølge Express.
Hun har også forklaret, at mange har en tendens til at overse vandets betydning, selvom det udgør 98 % af en kop kaffe.
"Vand påvirker ekstraktionen og smagen direkte. For te kan smagsprofilen være meget delikat - især med hvid eller grøn te. En ubalance i mineraler og andre stoffer i vandet kan nemt spores, og det er vigtigt at behandle vandet korrekt," sagde hun.
BRITA har produceret vandfiltre til både hjemmet og populære caféer siden 1960'erne. Men hvad gør filtrering af vandet egentlig?
"Filtreret vand betyder, at vandet har den rette balance af mineraler. Der findes urenheder i vores vand, der dræber bakterier og ikke udgør en sundhedsrisiko, men som kan give en smag eller lugt. Calcium og magnesium kan være til stede i mineralerne, som vandet optager på sin vej til vores haner," sagde Samantha.
For mange mineraler kan få drikke til at virke kedelige og flade, mens for få mineraler kan gøre varme drikke skarpe og bitre. BRITA's filtre sikrer, at vandet opfylder Speciality Coffee Associations vandstandard, hvilket er afgørende for varme drikke af høj kvalitet.
Der er også miljømæssige fordele ved filtrering. Høje niveauer af mineraler kan føre til kalkopbygning i maskinerne, hvilket gør, at de bruger mere energi og dermed øger CO2-udledningen.
Så hvad skal man være opmærksom på, og hvordan kan man undgå problemer?
"Hvis vandet har højt mineralindhold, kan det forårsage skum og uklarhed. Det er vigtigt at måle vandets hårdhedsgrad og skifte filteret regelmæssigt," lød det fra Samantha.
BRITA understreger, at de, der vælger flaskevand, ikke nødvendigvis undgår problemet. Mange tror, at flaskevand ikke indeholder mineraler, men flaskevand kan have samme indvirkning på ekstraktion og smag og forårsage kalkaflejringer. Derfor er filtrering den bedste løsning.
Matthew Algie understregede, at ejere af kaffemaskiner skal være ekstra opmærksomme, da dårlig vandkvalitet kan føre til, at deres maskine simpelthen ender med at bryde sammen.
"Brug af ufiltreret vand kan føre til kalkaflejringer, hvilket øger energiforbruget og kan få maskinen til at bryde sammen. Hårdt vand kan også forårsage opbygning af mineraler på komponenter. Sørg derfor for at udskifte dine vandfiltre i tide for at minimere risikoen," sagde han.