Eksperternes ultimative trick-samling: Sådan fjerner du mudder fra ALLE overflader

18/09/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Sko, tøj, tæpper, møbler og mere. Nu deler eksperterne metoderne til at holde dem alle mudderfri.

Mest læste i dag

efterår er lig med regn og... mudret kaos.

En våd udendørsdag kan efterlade dig med mudder overalt, fra sko til hænder til dyrepoter og til sidst på dit tæppe og møbler.

Selvom du ikke altid kan forhindre snavset, især hvis du har børn og/eller hunde, kan du heldigvis rydde op efter det.

Lifehacker.com har samlet en række geniale måder, hvor de mudrede rester kan forsvinde.

Sko For tips til at få mudder af skosåler, kan du henvende dig til skoeksperterne. Nike råder dig til først at fjerne løse stykker eller store klumper mudder med en blød børste. Brug derefter den samme børste til at påføre en pasta på sålen, lavet af tre dele natron og en del vand. Brug pres, når du skrubber denne blanding ind i skosålen. Hvis skoene har mønstre eller riller på bunden, kan du bruge et lille værktøj - som en papirclips - til at presse pastaen ind i de små huller.

Dernæst fortyndes et par dråber opvaskesæbe i en skål med varmt vand, og brug en børste til at skrubbe eventuelle pletter på skoens øvre del. Tag snørebåndene ud og læg dem i det sæbevand, og massér dem derefter med fingrene.

Skyl sæben væk og dup med en klud for at fjerne overskydende vand, før du lader dem tørre et varmt og solrigt sted i cirka otte timer. Hvis skoene virker særligt våde, kan du fremskynde processen ved at fylde dem med avispapir for at absorbere noget af fugtigheden.

Undgå fristelsen til at lægge dem i tørretumbleren, da det kan beskadige både dine sko og maskinen.

Tæpper Før du kan rense et mudderet tæppe, skal du ifølge Angi vente, indtil mudderet er tørt, så du ikke spreder snavset yderligere ind i tæppets fibre.

Når mudderet er blevet fast, skal du skrabe så meget ud som muligt fra fibrene med en malerspartel eller smørkniv og derefter støvsuge resterne op.

Bland derefter en spiseskefuld opvaskemiddel med to kopper varmt vand, påfør det på en klud og brug det til at behandle pletten - gnid ikke hårdt, bare dup forsigtigt.

Dup med en ren klud, og gentag processen om nødvendigt, indtil mudderet er væk. Brug en anden klud fugtet med koldt vand til at fjerne eventuelt resterende sæbe og lad det tørre.

Tøj Igen anbefaler Mulberrys Garment Care at vente, indtil mudderet er tørt, og bruge en smørkniv til at skrabe overskydende mudder af.

Påfør derefter flydende vaskemiddel direkte på pletten og lad det trække i mindst 15 minutter.

Mens du venter, skal du fortsætte med at gnide stoffet mod sig selv hver tre til fem minutter for at løsne pletten.

For bedste resultater skal du skylle vaskemidlet væk og derefter påføre pletfjerner; lad det sidde i yderligere tre til fem minutter.

Når tiden er gået, skal du vaske tøjet som sædvanlig, men undgå at tørre det, indtil du har bekræftet, at alt er kommet ud, da det kan sætte pletten. Hvis det kræver mere arbejde, skal du gentage hele processen - vaskemiddel, pletfjerner og vask.

Møbler Kom mudderet også på dine møbler? Fortvivl ikke. Hvis det stadig er vådt, råder J&R Carpet Cleaning dig til at duppe møblerne med en tør klud for at fjerne det øverste lag mudder.

Hvis det er tørt, igen: skrab det med en smørkniv for at fjerne det, du kan. Nu, tag dit vaskemiddel frem igen og dyp en fugtig tandbørste i det. Brug den våde børste til forsigtigt at skrubbe pletten (sørg for, at dit vaskemiddel er farvesikkert; hvis du er i tvivl, skal du teste det først på et usynligt område).

Overdriv ikke med væsken, da det kun vil skabe mere mudder; du ønsker primært at skrubbe pletten væk med vaskemidlet. Lad det sidde i 15 minutter og vend derefter tilbage med en blanding af lige dele hvid eddike og vand. Dyp en klud i det og brug den til at duppe området, men undgå at gnide. Gentag trinnene efter behov og lad pletten lufttørre bagefter.

Din Terrasse Når mudder trækker ind i dit hjem, er dine prioriteringer måske tæppet og skoene, der bragte det ind, men glem ikke snavset udenfor - en terrasse kan bevare mudderpletter i måneder og år, men du kan også håndtere dem.

Hvis de er friske - ikke mere end et par dage gamle - kan du bruge en mild rensemiddel som natriumpercarbonat til at vaske terrassen på samme måde som dit gulv, råder Hunker. Undgå stærke kemikalier som blegemiddel, især hvis din terrasse er behandlet med træbeskyttelse.

Hvis dine pletter er ældre, skal du bruge en højtryksrenser til at befri mudderpartiklerne, der er trængt dybt ned i træets årer. Du kan leje en højtryksrenser i et byggemarked eller købe en for omkring 116 dollar på Amazon. Hvis du har travlt eller ikke har lyst til at bruge penge, kan du prøve dette trick for at omdanne din almindelige haveslange til en DIY højtryksrenser, der måske virker, så længe pletterne ikke er for alvorlige.

Nu, uanset hvor mudderet har slået sig ned, er du bevæbnet med strategierne til at tage dig af det uden alt for meget besvær. Lad os ikke glemme, at med mudder kommer også minder om de sjove øjeblikke, der skabte det - fordi selvom rengøringen kan være en opgave, er det også en del af livets uforglemmelige eventyr.

Anbefalet til dig