Hellere for meget end for lidt.
Den tilgang er der nok mange, der har, når det kommer til julemaden. Derfor kan man også godt ende med at have rester, når julemiddagen er slut.
Men er rødkålen serveret i en skål af krystal, så er det en dårlig ide blot at lade resterne være i skålen og stille det på køl.
Det oplyser Fødevarestyrelsen i et opslag på Facebook.
“Skåle, karafler og glas af krystal kan indeholde op til 24 procent bly. Opbevarer du sure madvarer som rødkål, syltede agurker, citron eller kirsebærsovs i krystalskålene natten over, så vil der vandre bly fra glasset over i maden,” skriver Fødevarestyrelsen og uddyber:
“Jo mere sur maden er, jo mere bly kan skålen afgive til maden. Bly kan påvirke dit og særligt dit barns centralnervesystem. Det er især ældre krystalglas, som indeholder meget bly. Men nyere krystal kan også indeholde større mængder. Derfor er grænseværdierne for bly i krystal ved at blive sat ned.”
Fødevarestyrelsen understreger, at man sagtens kan spise og drikke af ens krystalservice juleaften.
Undgå unødig kemi i julebag
Det er ikke kun krystalglas og julemad, at Fødevarestyrelsen deler viden om. December er godt i gang - og det samme er forberedelserne til julen.
Det er for mange en elsket højtid, der blandt andet byder på bagning af julesmåkager.
Men det viser sig, at der faktisk er noget man bør være opmærksom på i den forbindelse.
Det kan du læse mere om i denne artikel: