Er vegansk kost sundere? Enæggede tvillinger prøver hver sin diæt

10/3/23 12:30

Nicolai Haugsted

Foto: Instagram/theturnertwiins
Et par enæggede tvillinger har deltaget i en undersøgelse, om hvorvidt kød, mælk og fisk virkelig er mere usundt end vegansk kost

'Eventyrs atleterne' som de kalder sig selv, Hugo og Ross Turner, besluttede sig for én gang for alle at slå fast, om det er sundest at leve med en plantebaseret og 100% vegansk kost, eller om det er en diæt med kød, mejeriprodukter og fisk, som er sundest. 

Duoen var en del af et studie udført af Kings College London, som varede 12 uger. I løbet af de mange uger spiste Hugo kun vegansk kost, og Ross spiste masser af kød, fisk og mejeriprodukter. 

Undervejs sørgede de for at spise nøjagtig den samme mængde kalorier, og så gennemførte de ugentligt den præcis samme træning i fitnesscenteret, skriver Ladbible

Til BBC, som også dokumenterede studiet, udtalte Hugo: "Jeg var på den veganske diæt, og det rammer virkelig kroppen hårdt. De første par uger havde jeg virkelig lyst til kød og mejeriprodukter og ost. Jeg elsker ost."

Han forklarede dog, hvordan den plantebaserede kost begyndte at give ham mere energi: "Jeg blev nu nødt til at spise frugt og nødder og alternativer, som ikke havde mælkeprodukter i sig - og det betød, at jeg spiste meget mere sund mad, hvilket betød, at mit sukkerniveau var meget mere stabilt i løbet af dagen. Jeg følte, at jeg havde mere energi," udtalte han.

Til sammenligning forklarede hans kødspisende bror, Ross, at hans præstationsniveau i fitnesscenteret var "mere op og ned". Nogle dage var han "meget energisk", og andre dage følte han sig mere udkørt, i modsætning til Hugo, som havde et mere stabilt energiniveau.

Hugo opdagede dog, at diversiteten i hans tarmbakterier faldt "betydeligt", i modsætning til hans bror, hvilket betød, at Ross havde sværere ved at blive syg. Det gik også op for Ross hvor meget forarbejdet mad, han spiste, når han så sin brors 'naturlige' mad.

Da de 12 uger var overstået, konkluderede brødrene, at der ikke var den helt store forskel på ens sundhed, alt efter om man spiste vegansk eller kød baseret. 

Af forbedringer kan det dog nævnes, at Hugo, som spiste vegansk mad, tabte sig, hans kolesteroltal faldt meget, og hans forsvar mod diabetes-2 blev styrket.

Ross, som spiste kød, mejeriprodukter og fisk, oplevede dog at tage på i muskelmasse, i modsætning til Hugo, som derimod tabte sig, da hans fedtprocent faldt.

Man kan læse artiklen om tvillingernes rejse her eller læse mere på deres egen hjemmeside.