Få kender årsagen til rynkede fingre efter en tur i vandet: Her er forklaringen

Af: Lucas Andreas

|

23/02/2024

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det sker ofte ved en tur i vandet ved poolen eller stranden.

Mest læste i dag

Når sommeren indfinder sig, og vi søger mod vandets kølige favn ved poolen eller stranden, oplever mange af os et særegent fænomen: vores fingerspidser begynder at rynke.

Forskning fra University of Newcastle i Storbritannien har givet os en dybere forståelse af, hvorfor vores fingre tager denne rynkede form, når de udsættes for vand over længere tid. Et eksperiment involverede 20 personer, der blev bedt om at samle kugler op med både våde og tørre fingre.

Resultaterne viste, at personer med rynkede, våde fingerspidser var hurtigere til at gribe de våde genstande. Dette støtter teorien om, at rynkerne på fingrene forbedrer vores evne til at håndtere objekter i våde miljøer – en mulig evolutionær tilpasning, der har gjort os mere dygtige i vandige omgivelser.

Dette lille kuriøse træk ved vores krop er altså ingen grund til bekymring. Det er faktisk et vidnesbyrd om kroppens utrolige tilpasningsevner og en indikation af, at vores nervesystem fungerer, som det skal.

Til trods for disse fascinerende resultater, er der stadig meget, vi ikke ved. Forskning på området fortsætter, og videnskaben har endnu ikke nået en endelig konklusion om alle aspekter af dette fænomen. Et studie nævnt af hospitalet i Sydney, og offentliggjort i National Library of Medicine, påpeger, at fingerrynker synes at opstå oftere i svømmebassiner end ved strande, men de nøjagtige årsager til denne forskel i ferskvandsmiljøer forbliver et mysterium.

Mens det er helt normalt, at fingre og tæer ikke begynder at rynke før efter ca. 10 minutter i vand, bør en hurtigere fremkomst af rynker dog tages alvorligt. Dette kan indikere en forstyrrelse i svedkirtlerne, ifølge Raúl de Lucas, chef for dermatologiafdelingen på Hospital La Paz. Han nævner, at dette fænomen, kendt som akvatisk keratodermi, kan tyde på tilstande som fibrose cystisk, hvilket gør det til mere end blot en uskyldig kropsreaktion, men et signal, der måske kræver lægelig opmærksomhed.

Kilde: Semana.

Anbefalet til dig