Aluminiumsfolie, et uundværligt redskab i køkkenet, er mere alsidigt, end mange måske tror. Kendt for sine evner til at bevare madens friskhed og hjælpe med rengøringen af ovnen, står brugere ofte over for et almindeligt dilemma: Hvilken side af folien er bedst at bruge – den skinnende eller den matte?
Mange er faktisk ikke klar over forskellen på de to sider. Cares.dk, en dansk forhandler af blandt andet rengøringsmidler og artikler, skriver følgende:
"Mange tror at sølvpapir ligemeget hvordan man vender papiret, fungerer ensartet. Faktisk er der en forskel. Staniol består af en mat side og en blank side. Vender man den matte side ind mod maden, slipper varmen lettere igennem sølvpapiret. Vender man derimod den blanke side ind mod maden, vil varmen reflektere sølvpapiret og maden vil dermed holde varmen længere. Det er altså ikke helt ligemeget hvordan sølvpapiret vendes."
Selvom denne forskel primært henvender sigtil at holde maden varm, kan det omvendte også bruges, når rester eller andet skal nedkøles. Det kan nemlig have en stor betydning for bakterievækst, hvor hurtigt maden nedkøles. Og det kan den altså gøre hurtigere, hvis den matte side af sølvpapiren vender nedad.
Men husk, at selvom aluminiumsfolie er en mester i køkkenet, skal den anvendes med forsigtighed i mikrobølgeovnen på grund af risikoen for brand. Med disse tips i baghovedet kan aluminiumsfolie fortsætte med at være en trofast hjælper i køkkenet, klar til alt fra madlavning og opbevaring til nem oprydning.