Fødevarestyrelsen afliver myte om light-sodavand

Foto: Shutterstock.

Sødemidlet aspartam bruges blandt andet til at erstatte sukker i sodavand og saftevand. Nu svarer Fødevarestyrelsen på, hvorvidt man skal være bange for midlet eller ej.

Sundhedsdebatten kan godt være noget af en jungle at finde rundt i.

I et opslag forsøger Fødevarestyrelsen at komme én af de mest vedholdende myter til livs.

Det handler om debatten om sødemidler - nærmere bestemt sødemidlet aspartam. Det bruges blandt andet til at erstatte sukker i sodavand og saftevand.

Foto: Shutterstock.

“Aspartam beskyldes for meget - lige fra at give hovedpine til at give kræft,” skriver Fødevarestyrelsen. 

Men ifølge Fødevarestyrelsen er der altså ingen grund til at frygte sødemidlet.

“Faktum er, at aspartam er et af de mest gennemtestede tilsætningsstoffer, og at det er godkendt til brug i fx sodavand, uden at det er skadeligt for dig. Du skal altså ikke være bange for aspartam i din sukkerfrie sodavand og saftevand.”

Det skal dog ikke sidestilles med, at styrelsen anbefaler at tørsten kun bliver slukket med Coca Cola Zero og Pepsi Max.

“Sukkerfrie drikkevarer kan give syreskader på tænderne - ligesom de sukkerholdige kan,” slår Fødevarestyerlsen fast og anbefaler, at man slukker tørsten i vand.

“Det dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier eller skade tandsundheden.”

Foto: Shutterstock.

Undgå unødig kemi i julebag

Det er ikke kun sødemidlet aspartam, at Fødevarestyrelsen deler viden om. December er godt i gang - og det samme er forberedelserne til julen. 

Det er for mange en elsket højtid, der blandt andet byder på bagning af julesmåkager. 

Men det viser sig, at der faktisk er noget man bør være opmærksom på i den forbindelse.

Det kan du læse mere om i denne artikel: