I jagten på det evige ungdomskilde har ernæringseksperter og biogerontologer som Valter D. Longo kastet lys over de diætændringer, der kunne føre os nærmere dette mål.
Longo, der er en fremtrædende forsker ved USC Longevity Institute i Californien og har italienske rødder, drømmer om at leve et sundt liv op til 120 eller 130 år.
Hans forskning peger på en simpel, men ofte overset, vej til en forlænget levetid: vores kost.
Middelhavskosten har længe været anerkendt som et af de sundeste kostregimer, især når det kommer til at fremme lang levetid. Dette kostmønster, som er rigt på plantebaserede fødevarer, nødder og olivenolie, har været et centralt element i livsstilen på steder som Sardinien i Italien – en af verdens berømte "blå zoner", hvor mennesker lever usædvanligt længe og godt.
Longo, der selv er opvokset i Italien, udtrykker dog bekymring for, at den moderne livsstil, selv i disse sundhedens højborger, er ved at vende ryggen til traditionerne. Han kritiserer især forbrug af de såkaldte "giftige fem 'p'er" - som oversat til dansk lyder pizza, pasta, protein, kartofler og brød - som han mener kan underminere chancerne for at opnå en lang og sund levetid.
For at modvirke denne tendens fremhæver Longo fordelene ved middelhavskosten og introducerer konceptet om "falsk faste" eller en diæt, der efterligner faste.
Denne tilgang begrænser indtaget af mad for at give kroppen de sundhedsmæssige fordele af faste, uden at man behøver at undvære føde helt. Hans "Fasting Mimicking Diet" er en strategisk plan, der lægger vægt på et lavt indtag af kulhydrater og proteiner og et højt indtag af fedtsyrer, hvilket ifølge Longo aktiverer kroppens naturlige beskyttelsesmekanismer, forbedrer cellefornyelsen og optimerer ydeevnen.
Mens videnskaben bag intermitterende faste stadig diskuteres, viser den vedvarende popularitet af sådanne diæter et voksende ønske blandt mennesker over hele verden om at finde veje til ikke blot at leve længere, men også sundere liv.
Longos råd og forskning byder på en lovende vej for dem, der søger at navigere i ernæringens komplekse verden med et klart mål for øje: et langt og vitalt liv.
Kilde: Healthstat.