I takt med at forbrugerbevidstheden om madspild vokser, kaster eksperter lys over et mindre kendt fænomen, der spiller en væsentlig rolle i, hvor hurtigt vores frugt og grønt går fra frisk til forældet: æthlgas. Denne farveløse gas, som visse frugter udsender, kan fremskynde modningen - og dermed forringelsen - af følsomme grøntsager og andre frugter
Ifølge Randy Worobo, en professor i fødevarevidenskab ved Cornell University, er æbler, tomater, pærer og avocadoer blandt de primære kilder til ætylen, mens appelsiner, agurker, mandariner, gulerødder, og kartofler er blandt de mest følsomme over for gasens virkninger.
Det skriver Washington post
Den gode nyhed er, at der findes metoder til at bekæmpe denne naturlige proces og dermed forlænge levetiden for vores daglige grønt. Worobo fremhæver brugen af gasabsorberende produkter, som kan placeres både i og uden for køleskabet, for eksempel i en frugtskål, for at binde ætylen og derved bremse modningsprocessen.
Disse produkter, der fås i forskellige former fra individuelle pakker til indbyggede løsninger i opbevaringsbeholdere, kan markant reducere mængden af ætylen i luften omkring frugt og grøntsager.
Dette tiltag er ikke kun en praktisk løsning for den enkelte forbruger, men også et skridt mod bekæmpelse af det globale problem med madspild. Med op til 30-40 procent af al mad i USA, der ender som spild, og madspild globalt ansvarlig for næsten ti procent af alle drivhusgasemissioner - en større andel end den samlede flytrafik - er ætylenkontrol en vigtig faktor i den bredere miljøkamp.
Ved at adskille følsomme grøntsager og anvende gasabsorberende teknologier, kan forbrugerne ikke kun nyde friskere produkter længere, men også bidrage til en reducering af madspild og dets miljømæssige fodaftryk.