Gavepapir og juletræ: Hvordan skal juleaffaldet sorteres? Få svaret her

16/12/21 07:00

Julie Møller

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Når julen er slut, er der en del juleaffald tilbage. Men hvordan skal det sorteres? Det får du svaret på her.

Julen er hjerternes, børnenes og gavernes fest – men det er også affald. Meget affald.

Sidste års december bød på 567 ton ekstra affald i forhold til en gennemsnitlig måned.

Det oplyser AffaldVarme Aarhus i en presesmeddelelse.

Men hvordan er det nu lige, at jule-affaldet skal sorteres? Hvordan kasserer man på korrekt vis et afpillet juletræ? Eller en udtjent juledekoration, for den sags skyld? Og hvordan var det nu det var med gavepapir? Det får du svaret på herunder.

Juletræet

Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen.

Hvis du bor i Aarhus midtby, kan du bære juletræet hen til et af i alt ti opsamlingssteder for juletræer i midtbyen. Du kan som altid også bestille storskraldsbilen til at hente dit juletræ. 

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Uanset hvad du vælger, skal du fjerne al julepynten først. De brugte juletræer bliver nemlig lavet til kompost, og der skal jo ikke være julepynt i.

Gavepapir

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd.

Gavebånd

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Juledekorationer

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne. Her bliver det nemlig også lavet til kompost. Kugler, lys og bånd skal, sammen med ler og oasis (blomsterskum), til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. 

Julekalender

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast.

Julekort

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald. Hvis du kan pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt.

Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. 

Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen.

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Kilde: AffaldVarme Aarhus.