Genialt trick fra søvnekspert: Sådan falder du i søvn på under fem minutter

14/2/23 13:24

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Svært ved at tage afsted til drømmeland? Nu deler søvnekspert et smart trick

Hvis du nogensinde har oplevet, at du vendt og drejet dig i sengen i flere timer, så ved du, at det kan være frustrerende.

At du tænker for meget over, at du ikke kan falde i søvn, vil ofte gøre situationen værre, men heldigvis har en søvnekspert delt en teknik, du kan bruge til at falde i søvn på under fem minutter.

Eksperten Rosie Osmun har ifølge Mirror afsløret, at selv små ændringer kan medføre, at du får betydeligt lettere ved at falde i søvn om aftenen.

Hvis du ikke kan falde i søvn, er det vigtigt, at du ikke kigger på, hvad klokken er. Hvis du stresser over, at du ikke får sovet tilstrækkeligt, inden du skal stå op, vil du blot få endnu sværere ved at falde i søvn.

I stedet bør du bruge en simpel teknik, der hedder 'Progressive Muscle Relaxation' (PMR), som kan få din krop til at slappe af. Det fungerer således:

1.Luk øjnene og træk vejret langsomt

2.Spænd i hele dit ansigt (øjne, mund, næse, kæbe og læber) i cirka 10 sekunder, træk vejret dybt og slap af i dine muskler

3.Gentag dette ved at spænde og slappe af i musklerne ned langs din krop – fra dine skuldre og nakke, hele vejen ned til dine lægge og fødder

Rosie anbefaler også, at du holder dig fra elektronik inden sengetid, da det kan være forstyrrende for din døgnrytme.

"Blåt lys fra fjernsyn, computere og telefoner kan forvirre vores døgnrytme og gøre det sværere at falde i søvn," siger hun.

"Prøv i stedet at bytte din telefon ud med at læse eller gennemføre en hudplejerutine eller en hvilken som helst opgave, der er afslappende nok til at slappe af før sengetid."

Ifølge Rosie har temperaturen i soveværelset også betydning for, hvor hurtigt man falder i søvn. Hun anbefaler, at der er mellem 15,5 og 19,5 grader i soveværelset.

"Hvis din temperatur er for høj, kan dette bidrage til en stigning i kropstemperaturen, hvilket gør det sværere at falde i søvn og opnå dyb søvn," siger hun.

"Sørg i stedet for at køle ned før sengetid og undgå at bruge tunge og tykke dyner – især på varmere nætter."

Slutteligt understreger hun, at det er vigtigt, at du har en rytme, hvor du går i seng og står op på samme tid. Det vil med tiden gøre det lettere at falde i søvn.

"Undgå også at tage lange middagslure i løbet af dagen. Lange lure kan afbryde din søvnrytme og forsinke den om aftenen," fortæller hun.