Har du disse planer i vinterferien? Så bør du læse med her

28/1/22 11:41

Sarah Steenfeldt

Foto: Nyheder24.dk
Vinterferien nærmer sig - og derfor lyder der nu en række gode råd til danskerne.

Vinterferien venter forude og corona-restriktioner og smittefare har fået mange familier til at overveje skiferien en ekstra gang.

Flere lande har meldt stramme restriktioner ud, og flere kan være på vej. I år ventes usikkerheden at få mange familier til at droppe flyrejsen og istedet tage bilen på skiferie.

Det skriver EasyPark i en pressemeddelelse. 

Bilferien giver mange fordele, fx mere frihed, fordi du får mulighed for at tage på udflugter og udforske flere skiområder. Men der er også en række ekstra ting, som kræver planlægning. Her er nogle gode råd til den sikre skiferie med egen bil i Europa.  

1) Tjek rejserestriktionerne. 

Hvis du planlægger at køre gennem flere lande, kan der være meget forskellige regler, alt efter om du vil opholde dig i landet i længere tid, eller blot vil køre i gennem landet. Hent evt. appen “Re-open EU”, som giver et godt overblik over regler for ophold og transit gennem Europa.

2) Få styr på dækkene.

 Har du brug for vinterdæk? Eller ligefrem snekæder eller pigdæk? Dækkene er nok bilens vigtigste sikkerhedsudstyr, og landene har forskellige regler. Nogle lande har krav om vinterdæk, mens andre kræver, at du medbringer snekæder. Sørg for, at kæderne passer til din bil, og prøv dem af hjemmefra. Så undgår du at stå med blåfrosne fingre og blokere en fjeldvej, mens du forsøger at google vejledningen. 

3) Undersøg lokal transport og parkering. 

Det er ikke alle bjergbyer, som er lige godt udstyret med parkeringsmuligheder, så det kan være praktisk at orientere sig hjemmefra. Har du gå-afstand fra hotellet til pisten? Kører der en shuttle-bus? Eller vil du parkere lige ved liften? Hent evt. EasyParks app, som er den app, der giver adgang til flest parkeringsområder i Europa, herunder Frankrig, Østrig, Italien, Schweiz og Tjekkiet.

4) Husk på sikkerheden i kulden. 

Hvis du er en garvet sne-kører, så har du sikkert allerede bilen fyldt med sikkerhedsudstyr, tæpper og lavinespade. Men hvis det er første gang, du tager bilen på skiferie, så husk, at du kan risikere at sidde fast i sneen. Medbring noget varmt at drikke, ekstra trøjer, opladet powerbank til mobilen, snacks, isskraber, handsker, lommelygte og evt. en dunk ekstra brændstof.

5) Tjek lokale regler og betalingsformer. 

I Italien, Frankrig og Østrig er der krav om gul eller orange trafikvest i bilen til alle passagerer. Og i Frankrig skal man have et ubrugt alkometer i bilen. Medbring i øvrigt altid registreringsattest og en international forsikringspolice. Og så er der lige det med pengene: Der er typisk vejskatter på mange europæiske motorveje, og selv om Visakort efterhånden er udbredt, så hav for en sikkerheds skyld lidt euro med i kontanter.